Persoanele fizice sau juridice care desfasoara operatiuni cu diamante brute sunt obligate sa se inregistreze la ANPC, nerespectarea reglementarilor legale in domeniu sanctionandu-se cu amenzi intre 10 si 50 mii de lei.

Oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), au anuntat ca au primit vizita unei delegatii a Comisiei Europene, Comitetul de Management al Procesului Kimberly privind comertul cu diamante brute, ocazie cu care au fost reiterate aspectele relevante ale legislatiei recent adoptate in acest domeniu.

Presedintele ANPC, Marian Zlotea a aratat faptul ca potrivit noilor reglementari intrare in vigoare la 1 ianuarie 2007, Autoritatea va intocmi va intocmi si va pastra evidenta si rapoartele anuale ale persoanelor fizice si juridice inregistrate in domeniu, informeaza NewsIn.

Guvernul a stabilit, pe 22 decembrie 2006, regimul de import, export si tranzit al diamantelor brute si controlul operatiunilor cu diamante brute pe teritoriul Romaniei, in conditiile aderarii la UE la 1 ianuarie 2007. Hotararea adoptata de Guvern are scopul de a aplica sistemul de certificare pentru Procesul Kimberly privind comertul international de diamante, in conditiile in care Romania a devenit, la 1 ianuarie 2007, stat membru al Uniunii Europene. Sistemul de certificare pentru Procesul Kimberly reprezinta o intelegere internationala care urmareste prevenirea finantarii unor acte teroriste sau a unor miscari rebele impotriva guvernelor, cu sume provenite din comertul international ilegal cu diamante brute.

Conform schemei de certificare pentru Procesul Kimberly, comertul international cu diamante brute nu este permis decat intre statele membre ale sistemului, dupa o procedura riguros elaborata si monitorizata in plan intern si international. Romania este stat participant din anul 2003, iar sistemul de certificare pentru Procesul Kimberly a fost instituit prin hotararea de Guvern 1175 din 2003, act normativ care s-a aplicat pana la data aderarii la UE. Ulterior, au devenit aplicabile reglementarile europene in domeniu.

La data aderarii, Romania si-a pierdut calitatea de membru individual al Procesului Kimberly, urmand sa aplice direct prevederile comunitare. Uniunea Europeana, in calitate de participant al Procesului Kimberly, a adoptat Regulamentul CE 2368/2002 privind punerea in aplicare a sistemului, ce prevede ca statele membre pot desemna autoritati comunitare insarcinate cu aplicarea sistemului si sunt obligate sa prevada in legislatia nationala sanctiuni pentru incalcarea prevederilor.

Guvernul a desemnat ANPC, prin Directia metale pretioase si pietre pretioase ca institutie responsabila pentru aplicarea sistemului de certificare pentru procesul Kimberly. ANPC colaboreaza cu Comisia Europeana, dar si cu Autoritatea Nationala a Vamilor, in plan intern.

Principalele atributii ale ANPC sunt confirmarea certificatelor care insotesc importurile de diamante brute, emiterea si validarea celor care insotesc exporturile, verificarea fizica a fiecarei incarcaturi, confirmarea si certificarea stocurilor. Autoritatea Nationala a Vamilor stabileste, prin decizie a presedintelui institutiei, birourile vamale pe unde trec diamantele la intrarea sau iesirea din tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri