Preţul la raft al laptelui proaspăt, de provenienţă românească, continuă să înregistreze reduceri, în medie, de peste 20% în luna iunie, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar între retaileri şi procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea de concurenţă precizează, într-un comunicat citat de Agerpres, că a analizat preţurile pentru 90 de produse (sortimente de lapte) de la 21 de procesatori şi comercializate de cele mai mari 10 reţele din România.

Iniţial, analiza a avut la bază datele valabile pentru 5 mai 2023, iar etapa următoare a inclus informaţiile disponibile în data de 12 iunie 2023.

Astfel, în mai, luna în care a fost implementat acordul, preţul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât şi cel de 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, preţul la raft a înregistrat reduceri cu 20,54%.

Acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la data de 1 mai 2023, pentru o perioadă de şase luni.

La acordul voluntar participă, în prezent, toate marile reţele comerciale şi toţi procesatorii care îndeplinesc condiţiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoţie) la data de 11 aprilie 2023.

"Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă. Consiliul Concurenţei va continua monitorizarea acestei iniţiative împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicaţia Monitorul Preţurilor la Alimente, şi va prezenta informaţiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri", se arată în comunicatul instituţiei.

Sursa foto: Unslpash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri