Guvernul va fi nevoit sa introduca noi taxe sau sa mareasca taxele existente daca anul acesta deficitul va creste peste nivelul de 3% si Comisia Europeana va declansa procedura de infringement, considera Dragos Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a OTP Bank. Acesta subliniaza ca Romania risca un scenariu de tip “Grecia”, daca va continua sa creasca pe deficit si bazandu-se pe consum.

“In 2020 cifra magica este 3. Deficitul ar trebui sa fie, teoretic, 3%, riscul fiind desigur depasirea acestui prag. In aprilie, cand apar datele oficiale, probabil vom afla ca Romania este singura tara UE cu deficit peste 3%. Daca suntem singurii in aceasta situatie din UE, atunci este foarte probabil sa avem infringement. Romania va trebui sa adopte astfel masuri de ajustare fiscala, inclusiv cresteri de taxe, iar de-aici vom avea riscul sa avem o inflatie de peste 3% la finalul anului 2020”, a mentionat Manolescu.

OTP are o estimare oficiala pentru cresterea PIB in acest an de 2,7%. In cazul cursului de schimb, banca anticipeaza un nivel de 4,9 lei/euro pentru sfarsitul anului 2020.

Romania a consemnat, in trimestrul al treilea al anului trecut, cel mai mare deficit guvernamental ajustat sezonier din Uniunea Europeana, 4,9% din PIB, in crestere fata de un deficit de 4,3% din PIB in trimestrul precedent.

Daca nu facem ceva in privinta cresterii deficitului, vom ajunge ca Grecia acum cativa ani. Nu poti sa cresti pe deficit si consum la infinit

Avand in vedere problema deficitului, reprezentantul OTP nu se asteapta ca reprezentantii guvernului sa aplice deja anuntata crestere cu 40% a pensiilor, programata in acest an.

“As da sub 50% sanse sa vedem cresterea de 40% a pensiilor in acest an. In lege este specificat faptul ca daca exista constrangeri bugetare, cresterea pensiilor poate fi amanata. Personal ma astept sa vedem o marire a pensiilor, insa ‘in transe’, pe mai multi ani”, a declarat Dragos Manolescu.

Analistii OTP se asteapta la o incetinire a cresterii economice a Romaniei pe parcursul anului 2020.

Cresterea economica a Romaniei ar putea fi de aproximativ 2,7% in 2020, intrucat se asteapta ca politica fiscala sa se inaspreasca in conformitate cu intentia pe termen lung a noului guvern de a ajunge la un deficit de 3%. Cresterea mai mica a salariilor si scaderea nivelului ocuparii fortei de munca in sectorul public vor influenta negativ consumul. Cu toate acestea, incepand cu luna septembrie 2020 majorarea semnificativa a pensiilor va incepe din nou sa alimenteze cheltuielile casnice. In plus, cresterea exporturilor va incetini.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri