In 2007 este nevoie de inca 500.000 de muncitori in constructii pentru a acoperi necesarul de 800.000 cat este nevoie in sectorul de stat si cel privat, a declarat presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), Iulian Groposila, in cadrul unei conferinte de presa, citat de NewsIn.
In prezent in acest sector activeaza circa 30.000 de angajati. Principalul motiv pentru care ne confruntam cu un deficit de forta de munca sunt salariile. Remuneratia trebuie sa fie mai mare decat in alte sectoare de activitate. In Romania, un muncitor castiga circa 500 de euro in conditiile in care munceste 10 -12 ore pe zi, inclusiv sambata, a explicat Groposila, care este si vicepresedinte in cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.

"Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in luna decembrie 2006, salariul mediu net in constructii a fost de 833 lei (244 euro) si estimam ca pana in 2009 sa ajunga la 500 de euro. In ceea ce priveste munca la negru in constructii, consider ca exista cateva zeci de mii de muncitori calificati, dar si necalificati care lucreaza fara carte de munca", a precizat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Plosceanu a mai spus ca se doreste ca nivelul salariilor in constructii din tara noastra sa-l atinga pe cel din Ungaria sau Polonia (500 euro, respectiv 550 euro). In acest fel, muncitorii romani nu vor mai fi tentati sa plece, iar cei deja plecati ar putea sa se intoarca. In Italia, salariul minim obtinut in sectorul constructiilor este de 800 de euro, iar cel mediu de 1200 - 1.300 euro. Un muncitor roman calificat poate castiga chiar si 1.800 de euro in aceasta tara, a aratat Plosceanu.

In ceea ce priveste salariul minim, acesta va ajunge la 500 lei la sfarsitul anului 2007, fata de 450 lei cat este in prezent. In 2008, salariul minim in constructii va fi de 700 lei, urmand ca pana la finalul anului 2009 sa ajunga la 900 lei, a mai spus Plosceanu. In 2006 salariul minim in constructii a fost de 370 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri