Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului estimeaza ca va publica anuntul pentru privatizarea Antibiotice Iasi in octombrie 2007, dupa ce guvernul va aproba strategia de privatizare, informeaza, marti, un comunicat al AVAS.

"Obiectivul AVAS in privatizarea Antibiotice este de a obtine o maximizare a pretului de vanzare a pachetului de actiuni detinut la aceasta societate prin utilizarea unei metode de privatizare cat mai adecvate acestui scop. Pentru realizarea acestui obiectiv, AVAS va promova un act normativ pe care il va supune aprobarii Guvernului Romaniei", se arata in comunicat.

AVAS va lua in calcul, la elaborarea actului normativ, rezultatele economico-financiare inregistrate de societate la sfartitul anului 2005 si la 30 septembrie 2006, precum si de faptul ca Antibiotice este o societate comerciala de interes national.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, aflat marti in vizita la Antibiotice Iasi, a declarat ca trecerea in proprietate privata a societatii va stimula dezvoltarea acesteia pentru ca "un actionar privat va intelege mai bine rostul investitiilor intr-o societate si va fi mai degraba interesat sa investeasca dividendele decat este interesat statul, care are intotdeauna nevoie de bani pentru educatie, sanatate sau drumuri". Atanasiu si-a mai exprimat speranta ca AVAS va incasa cel mai bun pret posibil din aceasta tranzactie.

AVAS a publicat, in octombrie 2006, anuntul preliminar pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut la Antibiotice catre un investitor (producator de medicamente sau firma de investitii financiare de reputatie internationala) sau un consortiu de investitori strategici. La termenul limita prevazut de anunt, 1 noiembrie 2006, 22 de investitori au depus scrisori de intentie neangajante.

De la 1 noiembrie 2006 pana in prezent, AVAS a mai primit cinci scrisori de intentie. Ulterior, AVAS a selectat un consultant juridic pentru privatizarea societatii, firma de avocatura Bostina&Asociatii si a dat anuntul pentru desemnarea unui consultant financiar care sa elaboreze strategia de privatizare a societatii comerciale si sa prezinte planul detaliat de privatizare. Termenul limita pentru depunerea ofertelor din partea potentialilor consultanti este 20 aprilie 2007.

Antibiotice Iasi a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 163 milioane lei si un profit net de 20 milioane lei. Pentru 2006, Antibiotice a estimat ca va obtine o cifra de afaceri de 196 milioane lei si un profit net de 25 milioane lei. In prezent, compania farmaceutica are 1.556 de angajati.

AVAS detine 53,02% din capitalul social al Antibiotice, iar actionari minoritari ai Antibiotice sunt SIF Oltenia (10,09%), Citibank Romania (6.16%) si fondul de investitii cipriot Broadhurst Investment (5,21%).