Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti vor fi consolidate şi restaurate, a anunțat Ministerul Culturii. Monumentul a revenit în centrul atenției anul trecut, când a fost parte din Romanian Design Week.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că a semnat documentaţia pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) a proiectării lucrărilor de consolidare şi restaurare pentru Aşezămintele „Ion I.C. Brătianu”, monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare şi care a deservit Serviciul Colecţii Speciale al Bibliotecii Naţionale a României.

Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.

Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Așezămintele Brătianu au revenit în centrul atenției în 2022, când au fost parte din Romanian Design Week, fiind redeschise pentru public. Gândită la începuturi (în perioada interbelică) ca o bibliotecă de uz public pusă la îndemâna cetățenilor de Brătieni, clădirea a fost ulterior însușită și reutilizată în timpul regimului comunist, pentru ca mulți ani în democrație să rămână încă una din construcțiile interbelice valoroase uitate în București. Ansamblul în sine este un exemplu de arhitectură neoromânească semnat de Petre Antonescu, arhitectul oficial al familiei Brătianu.

Sursa foto: Ministerul Culturii/Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri