Asociatia Dealerilor de Marca Volkswagen (ADMVW) sustine mentinerea taxei de prima inmatriculare pentru ca o eliminare a acesteia favorizeaza persoanele care importa masini cu scopul de a le revinde si discrimineaza distribuitorii autorizati de automobile. Prin eliminarea taxei de prima inmatriculare "s-ar da un semnal extrem de negativ fata de orice intentie de a dezvolta noi investitii in retelele autorizate de distributie a autovehiculelor", sustin reprezentantii ADMVW.

ADMVW sustine rolul social pe care taxa il joaca in protectia mediului. "Consideram ca autoritatile au datoria de a asigura cadrul legal, dar si cel de reglementare necesar unei functionari a mediului de afaceri in conditii de egalitate concurentiala si in beneficiul cetatenilor, indreptatiti sa se bucure de un comert civilizat", mai spun oficialii asociatiei, potrivit NewsIn.

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa declanseze procedura de infrigement ( incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei, pentru ca taxa de prima inmatriculare auto contravine articolului 90 din Tratatul de Aderare.

Prima etapa a acestei proceduri consta in trimiterea de catre CE a unei scrisori de notificare (letter of formal notice), la care autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie doua luni sa alinieze legislatia cu regulile europene. Daca dupa aceasta perioada de timp legislatia nu se modifica, Comisia trimite un alt document - reasoned opinion (argumentatie) - in care explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Autoritatile de la Bucuresti au la dispozitie alte doua luni pentru a se conforma cerintelor europene.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

ADMVW, infiintata la inceputul lui 2006, este o organizatie neguvernamentala, non-profit si independenta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Premieră istorică: băncile au plătit pentru “privilegiul” de a împrumuta România
Setari Cookie-uri