Zilele acestea, Statistica va informa despre cit au crescut preturile, in medie, in luna aprilie. Rata lunara a inflatiei va inregistra, probabil, cea mai ridicata valoare din acest an. BNR va avea de luptat pentru atingerea obiectivului anual.

Intr-un eventual clasament al celor mai importanti indicatori macroeconomici, rata inflatiei ocupa fara indoiala primul loc. Stabilitatea preturilor de consum din Romania este amenintata intr-o buna masura chiar de procesul de aderare a tarii la Uniunea Europeana. Pentru a intra in clubul european, Romania trebuie sa ajunga la o crestere anuala a preturilor comparabila cu cea a celor mai competitivi membri UE. Potrivit programului guvernamen-tal, in 2007, primul an ca membri UE, inflatia nu ar trebui sa depaseasca 4%. Acelasi acces este insa conditionat de un proces de aliniere a taxelor la nivel european. La fel se pune problema si in ce priveste pretul produselor energetice. Ceea ce duce la scumpiri.

Speranta sta in cursul valutar


Cu o crestere medie a preturilor de doar 1,7% pe primele trei luni din 2005, potrivit statisticii oficiale, tinta de inflatie de 7% pentru intreg anul 2005, nu pare a ridica probleme. Curba inflatiei va face insa o cocoasa in aprilie, ca urmare a scumpirilor decise la inceputul lunii trecute. Profesorul de economie Daniel Daianu crede ca inflatia pe anul in curs depinde de stabilitatea cursului de schimb. Daca vom avea stabilitatea cursului, atunci tinta poate fi atinsa. Politica de dezinflatie se bizuie de citeva luni pe cursul de schimb. Acesta se manifesta in ultima perioada ca ancora nominala pentru in-flatie. Stabilitatea remarcabila a cursului euro-leu de-acum, dupa perioada de variatie cunoscuta, dovedeste ca BNR se bizuie pe cursul de schimb, sustine Daianu.

Pe de alta parte, costul acestei politici se regaseste in cresterea deficitului de cont curent, fata de reducerea caruia Daniel Daianu este sceptic: O eventuala depreciere a leului ca urmare a cresterii deficitului de cont curent, care va fi probabil mai mare decit anul trecut, ar putea periclita tinta de inflatie. Cred insa ca, intr-o astfel de situatie, BNR va interveni.

Statistica va da o mina de ajutor


Structura populatiei din Romania, cu 35-40% locuitori in mediul rural, la care se adauga metodologia de calcul la standarde europene a inflatiei, folosita de INS, pot da o mina de ajutor la atingerea tintei de inflatie. Cred ca 7% nu se va atinge, dar cred ca vor fi eforturi inclusiv din partea INS ca sa fie in jur de 8%- opineaza Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta BB&P. Potrivit acestuia, cresterea preturilor se simte cu precadere in mediul ur-ban, unde inflatia reala se va situa in acest an la 13-14%, in vreme ce la sate aceasta se apropie de zero.

Aceasta situatie conduce la o medie la nivel national apropiata de prognoza guvernamentala. In acelasi timp, analistul considera ca pericolul cel mai mare pentru echilibrul macroeconomic sta in scaderea dobinzilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri