Cifra de afaceri din industrie, pe total piaţa internă şi piaţa externă, a scăzut în termeni nominali, atât faţă de luna martie 2023 cu 16,3%, cât şi faţă de luna aprilie 2022, cu 3%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Declinul afacerilor din industrie în aprilie comparativ cu martie a fost generat de scăderile înregistrate în industria extractivă (-24,2%) şi industria prelucrătoare (-15,9%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat industria bunurilor intermediare (-19,3%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-17,8%), industria bunurilor de capital (-17,5%), industria energetică (-15,8%) şi industria bunurilor de uz curent (-8,7%).

Comparativ cu aprilie 2022, cifra de afaceri din industrie a consemnat un declin de 3%, ca urmare a scăderii înregistrate în industria extractivă (-29%) şi în industria prelucrătoare (-1,6%).

Pe marile grupe industriale, scăderi au înregistrat: industria energetică (-16%), industria bunurilor intermediare (-9,3%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,4%). Creşteri au înregistrat industria bunurilor de uz curent (+4%) şi industria bunurilor de capital (+3%).

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2023, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali cu 3,4% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+4,4%). Industria extractivă a scăzut cu 14,4%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele industria bunurilor de uz curent (+12,4%), industria bunurilor de capital (+9,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,2%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-8,8%) şi în industria bunurilor intermediare (-3,1%).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri