Prețul energiei electrice pe Piața pentru Ziua Următoare a ajuns la un nivel record pentru acest an și aproape de valorile extreme din timpul crizei energiei – ceea ce face ca renunțarea la politicile de plafonare să pară tot mai puțin plauzibilă.

Potrivit datelor OPCOM, prețul energiei electrice cu livrare vineri, 25 august, la ora 20:00 a atins un nivel de 1.861 lei/MWh, iar pentru energia cu livrare la ora 21:00 s-a ajuns la 1.900 lei/MWh. Iar tendința este de creștere de la o zi la alta, astfel că s-ar putea ajunge la 2.000 lei/MWh.

Practic, s-a inversat tendința din primăvară, când prețurile ajunseseră și la valori negative. Pe de altă parte, și cererea a crescut, din cauza caniculei.

Este cel mai mare nivel din acest an și se apropie, ca valoare, de prețurile exorbitante din timpul crizei energiei. Astfel, în vârful acesteia, acum un an, se ajungea la peste 4.000 lei/MWh pentru energia cu livrare pe 24 august 2022.

În medie, însă, în 2022 prețul ponderat al energiei pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a fost de 1.303 lei/MWh. Chiar și așa, creșterea este de aproape 2 ori și jumătate mai mare față de valoarea dinaintea crizei energiei.

Problema este că piața spot este una foarte lichidă în România – un volum foarte mare de energie electrică se vinde și cumpără aici, uneori chiar peste 50%. Ca urmare, ea are un impact substanțial asupra furnizorilor, care nu pot apoi să le vândă clienților finali energia la orice preț, ci doar la un preț plafonat. Statul le decontează furnizorilor o parte din pierderile generate de plafonare, dar recent Parlamentul a decis, în contextul ieftinirii energiei, să scadă prețul maxim de decontare. Cum acesta a ajuns la 900 lei/MWh, diferența până la 2.000 lei va fi suportată de furnizori, care deja au probleme de cash-flow din cauza că statul întârzie decontarea.

Dacă această tendință de creșterea a prețurilor continuă, e greu de crezut că statul va renunța la plafonarea facturilor la energie, mai ales că urmează un an electoral. Și asta cu toate că statul cu greu mai găsește bani pentru a acoperi costurile acestei politici publice. Ca urmare, chiar dacă scumpirea de pe piața spot nu se va resimți direct în facturile consumatorilor, ea poate avea efecte indirecte - creștere a taxelor, chiar exit al unor furnizori de energie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri