România trece printr-un nou val de regenerabile care vine, ca orice fenomen de acest fel, și cu riscurile sale. Cererea extrem de mare de instalații solare poate implica și greșeli – și, fiind vorba, în fond, de energie electrică, acestea pot pune în pericol chiar siguranța prosumatorilor. De ce să ne ferim atunci când ne punem panouri solare ne-a explicat Albert Soare, CEO al Kilowat, una dintre companiile cu cea mai mare creștere pe piața fotovoltaicelor din România.

Pentru că recent s-a publicat lista instalatorilor validați în programul Casa Verde Fotovoltaice, unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să se uite cei care vor să-și pună panouri solare este ce se întâmplă după instalare. ”Trebuie să fie totuși o firmă pe care să o poți da în judecată. Îți face o gaură în tablă, se infiltrează apa, abia peste 2-3 ani vei observa prima picătură. Dacă ai contractat cu o firmă unde băieții au plecat deja din țară în acești 3 ani, prinde orbul, scote-i ochii”, spune Albert Soare.

Prețul foarte mic, un semn rău

El avertizează că este foarte important să știm cine este în spatele firmei cu care ne facem proiectul fotovoltaic. O companie precum Kilowat, cu un istoric de business și care vrea să continue să lucreze pe piață, nu-și va strica reputația. De aceea, prețurile foarte mici pot fi un semnal negativ, pentru că nu este clar cum o companie din domeniul fotovoltaicelor ar putea asigura asistență post-instalare dintr-un adaos de 2-3.000 de lei.

”O firmă completă în domeniul fotovoltaicelor trebuie să aibă, dincolo de oamenii care sunt în teren, neapărat și un back-ofice care să stea cu ochii pe centralele pe care le-a instalat și să ofere asistență, atât tehnică cât și juridică, post-montare”, spune Albert Soare.

De asemenea, trebuie să fim atenți de unde cumpărăm materialele. Există un flux foarte mare de invertoare Huawei care circulă în România, dar și în Bulgaria și alte țări, care arată la fel, sunt resoftate, au un preț la jumătate față de cele originale dar ”nu sunt ce trebuie”.

”În timp vor face probleme și nu beneficiază de garanție”, explică CEO-ul Kilowat, care spune că Huawei a închis astfel de comercianți din Bulgaria, dar problema persistă.

Ferește-te de invertoare falsificate și de panouri solare ciobite

Sunt foarte mulți furnizori mici care cumpără invertoare din surse nesigure, la prețuri foarte avantajoase – iar clientul este cel care suferă, în final. Albert Soare spune că putem însă avea un control atât verificând seria invertorului pe site-ul Huawei, cât și asigurându-te că instalatorul este unul autorizat și certificat de Huawei.

Un alt risc e reprezentat de tendința unor prosumatori de a își monta singuri instalația, inspirându-se din tutoriale online. Riscul de incendiu e unul serios, avertizează managerul Kilowat. ”Aici vor fi probleme serioase. Deja anul ăsta am văzut câteva clădiri care au luat foc.. Deci tot acest avânteste foarte important de lăsat pe mâna profesioniștilor”, spune Albert Soare.

De asemenea, o problemă de care puțini sunt conștienți, afirmă el, este cea a panourilor zgâriate sau ciobite.

”Nu pune niciodată un astfel de panou, este risc de arc electric. Se întâmplă la transport, dar dacă e un pic plesnit, nu risca. Sunt oameni care le cumpără special, fiindcă le iau mai ieftin. Dar devii un risc și pentru tine, și pentru vecinii tăi”, spune Albert Soare.

Alte greșeli comune se referă la dimensionarea greșită a sistemului, la înpământarea șinelor, la alegerea corectă a cablurilor electrice.

”E bine întotdeauna să mergi cu extra-protecție. De exemplu, noi la Huawei, chiar dacă el are și fuzibile și descărcătoare, mai montăm suplimentar pentru fiecare string aceste siguranțe. Pierzi uneori până la 0.5%, dar siguranța casei e un pic mai importantă, mai ales că acuma panourile au eficiență foarte mare. Deci e bine să prioritizăm siguranța și apoi partea de producție de energie”, conchide Albert Soare.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri