Statele Unite vor ajunge la finalul lui 2023 la aproape 20 GW de putere instalată doar în baterii de stocare, deși aceasta este una dintre cele mai costisitoare soluții.

Potrivit S&P Global, capacitatățile de stocare în baterii au crescut cu peste 50% în SUA în T3, ajungând la 14,7 GW. Până la finalul anului se vor mai adăuga încă 4,5 GW. Americanii vor ajunge astfel să aibă o capacitate de stocare în baterii peste toată puterea instalată în capacitățile de producție a energiei electrice în România, adică 18,42 GW. Cât despre stocarea în baterii la noi, în clipa de față sunt doar 16,2 MW putere instalată în stocare la nivelul Sistemului Energetic Național, adică de 1.000 de ori mai puțin decât în SUA.

Numai în statul California erau, la nivelul trimestrului trei al acestui an, 7 GW de baterii, iar în Texas, peste 4 GW. Creșterea capacităților de stocare de acest tip în SUA a explodat efectiv începând de la finalul lui 2020, când nu erau nici 5 GW la nivel național. Până în 2025 s-ar putea depăși 50 GW, mai ales că a scăzut prețul litiului, esențial pentru producerea bateriilor.

Pe lângă baterii, americanii au și hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, așa cum ar trebui să fie și cea de la Tarnița-Lăpustești, dacă proiectul va demara vreodată. La finalul anului trecut erau peste 22 GW de stocare în hidrocentrale.

De ce este nevoie de stocare

Stocarea a devenit esențială odată cu tranziția energetică de la producția de energie din combustibili fosili la regenerabile. Integrarea capacităților regenerabile devine tot mai complicată pe măsură ce ponderea lor crește.

Problema ține de echilibrarea rețelelor de energie, procesul prin care producția de energie electrică la orice moment acoperă consumul – doar că regenerabilele nu produc tot timpul, ca termocentralele pe cărbune, ci doar când bat soarele sau vântul, deci energia trebuie stocată în perioadele când e în exces.

România are o problemă în acest sens, deoarece stocarea este practic inexistentă. Ca urmare, se vorbește tot mai mult despre proiectul de la Tarnița-Lăpustești, dar și despre includerea stocării în baterii în programul Casa Verde.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri