Practic, centrala pe gaze naturale va înlocui vechea termocentrală pe cărbune, una dintre cele mai mari din țară. Ișalnița era mult prea poluantă și depășită, dat fiind că a fost pusă în funcțiune în anii '60.

Minisyerul Energiei a anunțat semnarea contractului de finanțare în cadrul Programului-cheie 2- construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei, cu finanțare din Fondul pentru modernizare

Beneficiarul este CCGT Power Işalniţa Obiectivul General al Proiectului îl reprezintă construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850MW la Ișalnița, Județul Dolj. Valoarea acestui contract decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302,00 euro.

Practic, centrala pe gaze naturale va înlocui vechea termocentrală pe cărbune de la Ișalnița, pusă în funcțiune în anii '60 și deținută de Complexul Energetic Oltenia. Construirea centralei pe gaz va avea ca efect reducerea anuală a emisiilor de CO2 cu peste 3.000 kt, adică 10% din obiectivul prevăzut în Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice. Ultimul grup al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița a fost oprit pe 1 ianuarie chiar în prima zi a acestui an, în cadrul planului de decarbonizare. A fost însă doar trecut în rezervă tehnică, deci poate fi repornit la nevoie.

CCGT Power Işalniţa este o societate în care Alro deţine o participare de 40,1%, iar Complexul Energetic Oltenia, de 59.9%. În calitate de SPV (Special Purpose Vehicle), CCGT Power Işalniţa va dezvolta centrala pe gaze.

Și celelalte grupuri pe cărbune din CE Oltenia vor fi închise, fiind înlocuite, de parcuri fotovoltaice și de 2 centrale pe gaze - cea de la Ișalnița și o alta, la Turceni. Acestea vor fi construite tot din bani din Fondul de Modernizare.

Sursa foto: Facebook / Complexul Energetic Oltenia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri