Premierul Marcel Ciolacu se află într-un turneu în Golful Persic, vizitând Qatarul și Emiratele Arabe Unite, încercând să atragă investiții pentru mai multe obiective strategice pentru România, relatează Agerpres.

Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est, iar cele două ţări au capacitatea să construiască un parteneriat aprofundat, care să dobândească valenţe strategice, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu la Doha.

Potrivit premierului, parteneriatul bilateral cu statul Qatar trebuie să fie unul extrem de pragmatic şi realizat în jurul proiectelor economice concrete şi investiţiilor.

"Acesta este motivul pentru care sunt însoţit de mai mulţi miniştri din Guvern, din domenii strategice de interes reciproc, precum transporturile, energia, economia, agricultura şi digitalizarea. Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei Sale realizarea unui task-force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare", a anunţat Ciolacu.

Prim-ministrul a arătat că oportunităţile de investiţii vor fi detaliate, împreună cu miniştrii români de resort, în cadrul întâlnirii pe care o va avea cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial.

Marcel Ciolacu a precizat că prioritatea este Portul Constanţa, care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est.

„Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanţa pentru a juca un rol cheie de platformă logistică şi în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. Avem nevoie de experienţa companiilor qatareze în ceea ce priveşte managementul şi operaţiunile portuare, dar şi digitalizarea şi dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta şi posibilitatea altor proiecte de infrastructură, printre care dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic - Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal - Braşov. Vorbim de proiecte mature, care pot fi realizate în parteneriat public-privat. Îmi doresc ca toţi miniştrii prezenţi să îşi prezinte proiectele şi să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiţii în România", a explicat Marcel Ciolacu.

Miza mare pentru TAROM în Emirate

Potrivit postului național de televiziune, TVR, vizita premierului în Emiratele Arabe are o miza majoră în ceea ce privește Tarom și noul terminal de la Otopeni.

Guvernul vrea să aducă Emirates în țară, iar Tarom să aibă acționariat emiratez, cedând cel puțin 51% acționariat către gigantul aerian din Orientul MIjlociu. Corespondentul TVR transmite că Emirates vrea să pună piciorul în Europa, iar Emiratele Arabe Unite sunt dispuse să contribuie și la construirea unui nou terminal la Otopeni.

Tarom e în procedură de reorganizare la Comisia Europeană până în 2026 și reprezintă e o gaură în buget, iar Guvernul vrea să rezolve asta.

Emirates este a patra cea mai bună companie aeriană din lume în anul 2023.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri