Autoritatile au lansat ieri mai multe mesaje puternice de resuscitare a sectorului firmelor mici si mijlocii, considerat a fi cel mai sigur motor de relansare economica. Presedintele Traian Basescu a spus ca guvernul trebuie sa creeze un mediu propice pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a lansat si el un nou apel adresat bancilor comerciale pentru incurajarea creditarii IMM-urilor, iar vicepremierul George Copos a prezentat un plan de masuri pentru acest an menit sa relanseze sectorul firmelor mici si mijlocii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Conferinta Mondiala a IMM-urilor, desfasurata la Bucuresti, ca administratia este hotarita sa corecteze toate elementele care pina acum au stat in calea dezvoltarii IMM-urilor, astfel incit acest sector sa devina un segment de avangarda al economiei romanesti. Presedintele a adaugat ca pregatirea IMM-urilor pentru momentul 1 ianuarie 2007 va garanta succesul procesului de integrare.

Evitarea socului UE

Traian Basescu a mai spus ca este nevoie de stabilitate legislativa, precum si de stabilitatea intregului sistem democratic de functionare a societatii, ceea ce presupune: stabilitate juridica, diminuarea birocratiei, competitie corecta, atribuirea corecta a licitatiilor pe bani publici. Seful statului a precizat ca nimeni nu doreste ca 1 ianuarie 2007 sa fie un soc si ca, de aceea, se depun eforturi pentru adaptarea economiei romanesti la cea a UE. Basescu a mai spus ca vine un moment caruia nu doar IMM-urile romanesti trebuie sa-i faca fata, ci intreprinderile din intreaga lume. Este vorba despre e-banking, e-business, adica intreprinderea virtuala, a explicat Basescu. El a adaugat ca pentru aceasta este necesar ca legislatia si regulile sa tinda spre universalizare. Presedintele a precizat ca este nevoie ca o intreprindere mica sau mijlocie din Romania sa poata functiona in aceiasi parametri daca doreste sa-si desfasoare activitatea in orice alta tara din UE. Basescu a spus ca este nevoie de mai mult curaj, de incredere in capacitatile proprii, pentru ca IMM-urile din Romania sa dezvolte afaceri si in UE.

Si Isarescu iese la atac

Bancile comerciale trebuie sa fie mai active, sa inteleaga problemele firmelor mici si mijlocii si sa acorde consultanta celor care doresc sa primeasca finantare, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. Bancile trebuie sa inteleaga faptul ca piata se creeaza, a spus Isarescu. El a adaugat insa ca temerile bancilor comerciale sint uneori justificate pentru ca nu se pot acorda finantari pe baza unor planuri de afaceri si garantii neacoperite. Intreprinderile mici si mijlocii trebuie sa rezolve trei probleme extrem de importante, respectiv dezvoltarea capacitatii antreprenoriale, intelegerea principiilor de functionare a bancilor comerciale si imbunatatirea accesului la finantare, a mentionat guvernatorul BNR, in cadrul Conventiei Mondiale a IMM-urilor, care se desfasoara in perioada 15-18 mai, la Bucuresti, si reuneste reprezentanti ai organizatiilor de profil din intreaga lume.

Planurile guvernului

Tot ieri, vicepremierul George Copos a prezentat un plan de masuri, asumat de guvernul Tariceanu, pentru anul 2005, privind relansarea sectorului IMM, printre care:

Facilitarea intrarii pe piata a firmelor si facilitarea dezvoltarii afacerilor (prin inregistrarea electronica a firmelor, e-registration, imbunatatirea accesului la utilitati, simplificarea procesului de licentiere)

Respectarea contractelor (prin cresterea importantei tribunalelor comerciale si a instantelor de arbitraj, simplificarea procedurii de executare silita in caz de neplata)

Revizuirea legislatiei specifice privind aplicarea procedurii aprobarii tacite in autorizarea functionarii comerciantilor

Imbunatatirea guvernantei corporatiste

Imbunatatirea procedurii de iesire de pe piata (curatirea mediului de afaceri)

Printre masurile preconizate in plan legislativ se numara:


Modificarea Codului Muncii
Modificarea Legii patronatelor
Modificarea Legii Consiliului Economic si Social
Promovarea Legii holdingului
Promovarea Legii activitatilor de lobby
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri