Contractul de privatizare a societatii Automobile Craiova cu investitorul american Ford a fost semnat, ieri, la Salonul International Auto de la Frankfurt, de presedintele Comisiei de privatizare Sebastian Vladescu si negociatorul sef al Ford Lyle Watters.
La ceremonia de semnare a contractului au participat premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Ford Europa, John Fleming si ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubmann.

Tariceanu a declarat ca investitia Ford la Automobile Craiova reprezinta un proiect industrial de anvergura care va aduce beneficii economice si sociale datorita contributiei companiei la bugetul statului si a crearii de noi locuri de munca in zona Olteniei, potrivit NewsIn.

Premierul a apreciat ca preluarea societatii craiovene de catre Ford va propulsa Romania pe primul loc intre tarile producatoare de automobile in Europa de Sud-Est. "Este o buna revenire a Ford in Romania dupa 70 de ani", a spus Tariceanu, amintind ca societatea amerciana a mai fost prezenta in Romania si in a doua parte a anilor 1930.

Acesta a subliniat interesul ambelor parti in atragerea de investitii pe piata romaneasca a automobilelor, precizand ca actualii furnizori de componente isi vor mari capacitatea si altii noi vor dori sa vina in Romania.

Tariceanu a mai aratat ca efectul de competitie dintre Renault si Ford, cele doua companii producatoare aflate in Romania, va fi benefic pentru piata autohtona.

Guvernul a aprobat marti proiectul de contract si proiectul de lege de privatizare a societatii Automobile Craiova cu investitorul Ford Motors Company, iar miercuri la Salonul Auto de la Frankfurt cele doua parti sa semneze contractul.

Negocierile dintre autoritati si Ford au fost finalizate luni, la trei zile dupa ce Comisia de privatizare a deschis cele doua oferte financiare, cea initiala de 55 milioane euro, depusa pe 5 iulie odata cu oferta tehnica, si cea imbunatatita si irevocabila de 57 milioane euro, prezentata pe 7 septembrie.

Anuntul de privatizare a pachetului de actiuni de 72,4% detinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova SA a fost publicat pe 23 mai. Ofertele finale au putut fi depuse pana pe 5 iulie.

Automobile Craiova are un capital social de 39.783.166 lei si este unicul actionar cu drept de vot la Daewoo Automobile Romania, producator si distribuitor de autoturisme si subansamble pentru autoturisme sub licenta GM Daewoo Auto Technologies, detinand 49% din capitalul social al societatii.

Daewoo Automobile Romania a fost infiintata in 1994 ca societate mixta creata de Automobile Craiova si grupul sud-coreean Daewoo. Grupul Daewoo a intrat in 1999 in faliment, fiind cumparat partial de General Motors, care insa a refuzat sa preia si fabrica din Romania. Automobile Craiova a cumparat pachetul de actiuni de 51% detinut de compania coreeana Daewoo Motor, in august 2006.

Actionarii Automobile Craiova SA sunt: AVAS cu 72,4%, SIF Oltenia cu 22% si altii cu 5,5%.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri