Volumul exportului romanesc a atins, la sfarsitul anului 2006, circa 82 de milioane euro, in timp ce importul a depasit 526 milioane euro, de 6,5 ori mai mare decat exportul, potrivit datelor prezentate de Camera de Comert Bucuresti.

Exportul romanesc atingea, la 31 mai anul acesta, 43 milioane euro, iar importul s-a diminuat la 104 milioane euro, de la 526 milioane pe tot parcursul anului trecut, marcand o scadere a marfurilor cumparate de la producatorii niponi.

La 31 mai 2007, in tara noastra erau inregistrate 202 societati cu participare japoneza, valoarea capitalului investit in economia romaneasca apropiindu-se de 90 de milioane euro, ceea ce plaseaza Japonia pe locul 22 in topul investitiilor straine din tara noastra.

Investitorii japonezi s-au grupat deocamdata in sud-estul tarii, in zona Bucuresti-Alexandria, cu Makita EU srl, JTI Romania srl, YKK Romania srl, Koyo Romania sa, in Transilvania si in partea de vest, cu Fuji Magnetics Romania srl, Sews Romania srl, Takata – Petri Romania srl, Yazaki Component Technology srl, Vogt Electronic Romania srl , Sol-Plus Romania srl etc.

Reprezentantii Camerei de Comert Bucuresti sustin ca Organizatia pentru Promovarea Comertului Exterior al Japoniei (Japan External Trade Organization – JETRO) doreste sa coopereze cu aceasta institutie pentru incurajarea companiilor producatore nipone sa-si instaleze unitati de productie in Romania.

"Companiile japoneze sunt foarte interesate sa faca afaceri in Romania", a declarat Tomohiro Yoden, directorul general al JETRO Bucuresti. "Ele analizeaza conditiile pentru amplasarea in tara dumneavoastra a unor noi unitati de productie, pentru ca aici gasesc atat personal calificat, cat si locatiile dorite la preturi competitive. Tari precum Ungaria si Cehia au iesit din competitia pentru atragerea capitalului nipon in regiunea Europei Centrale si de Est, pentru ca piata este deja plina; disputa se da acum intre Romania si Polonia", a mai afirmat oaspetele nipon.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Toni Grebla, trimis in judecata pentru trafic de influenta