Ministerul Muncii intentioneaza sa modifice legislatia muncii pentru reglementarea meseriei de bona, iar angajatorii ar putea sa includa in pachetul salarial bonusuri pentru ingrijirea copiilor de pana la trei ani, pentru a convinge parintii sa se intoarca la munca.

Secretarul de stat din ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), Theodora Bertzi, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca ministerul, in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) si cu Ministerul Educatiei, lucreaza in prezent, la un proiect de lege prin care sa se reglementeze si sa se diversifice serviciile pentru ingrijirea copilului pana la varsta de trei ani. Printre solutiile gasite de autoritati se numara infiintarea unor centre de zi, pe modelul creselor sau ingrijirea copiilor de catre personal specializat, fie la domiciliul copilului, fie la cel al bonei. "Parintii vor avea posibilitatea sa aleaga din mai multe variante pe cea care se potriveste cel mai bine copilului lor", a explicat Bertzi, citat de NewsIn.

Totodata, reprezentantul MMFES a spus ca marii angajatori ar putea introduce ca bonus la salariu aceste tipuri de servicii pentru ca salariatii sa se intoarca mai repede la serviciu. "Angajatorii ar putea achizitiona servicii de acest tip pe care sa le ofere in pachetul salarial pentru ca, in acest fel, parintii se vor intoarce mai devreme la serviciu, iar familiile vor fi mai linistite stiind ca fiii lor sunt bine ingrijiti", a spus Bertzi.

De asemenea, autoritatile vor avea in vedere si reglementarea meseriei de bona si a modaliatilor de angajare si de plata a acestora. Potrivit Theodorei Bertzi, in prezent organizatiile neguvernamentale (ONG) care ofera acest tip de servicii se plang ca bonele sunt dificil de angajat, pentru ca nu se poate incheia contract de munca intre doua persoane fizice, fara intermedierea unei firme. "In acest sens avem in vedere si modificarea legislatiei muncii, pentru ca bonele sa poata munci cu contract legal de munca, cel mai probabil ca vor presta ca persoana fizica autorizata sau ca liber profesionist", a adaugat secretarul de stat.

Theodora Bertzi a mai spus ca in dezvoltarea acestor tipuri de servicii se vor putea implica atat autoritatile statului, cat si ONG-uri, care vor putea incheia parteneriate. Reprezentantul MMFES a mai spus, totodata, ca nu s-a facut o estimare a costurilor, dar ingrijirea in centre de zi va fi mai putin costisitoare decat ingrijirea de catre bone. Pentru a discuta toate detaliile referitoare la infiintarea noilor servicii de ingrijire a copiilor, MMFES organizeaza, peste doua saptamani, o dezbatere publica, la care vor participa toate partile implicate si care vor veni cu opinii pentru proicetul de lege.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Saracia celor tineri face din Romania campioana inegalitatii sociale