Preturile productiei industriale au crescut, in septembrie 2007, cu 1,2% fata de luna august si cu 7% fata de septembrie 2006, crestere inregistrata atat in sectoarele din industria prelucratoare, cat si pe marile grupe industriale, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Preturile produselor din industria prelucratoare au crescut in septembrie fata de august 2007 cu 1,5%, iar cele la energia electrica si termica, la gaze si apa au inregistrat o crestere cu 0,2%. Pe de alta parte, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o scadere cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+2,0%), industria bunurilor intermediare (+1,2%) si industria bunurilor de capital (+1,2%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,1%) si industria energetica (+0,3%), precizeaza INS.

In ceea ce priveste evolutia preturilor productiei industriale din septembrie 2007 fata de perioada similara a anului precedent, datele statistice arata o crestere pe total – piata interna si piata externa – de sapte procente.

Astfel, cel mai dinamic sector a fost industria extractiva (+15,7%), urmat de energie electrica si termica, gaze si apa (+7,8%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la industria prelucratoare (+6,0%).

Pe marile grupe industriale, cele mai semnificative cresteri au inregistrat preturile produselor din industria bunurilor de uz curent (+10,3%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de capital (+6,9%), industria energetica (+6,6%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,5%).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania a importat mai multa energie decat a exportat anul trecut
Setari Cookie-uri