Preturile produselor din industria prelucratoare au crescut in septembrie fata de august 2007 cu 1,5%, iar cele la energia electrica si termica, la gaze si apa au inregistrat o crestere cu 0,2%. Pe de alta parte, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o scadere cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor de uz curent (+2,0%), industria bunurilor intermediare (+1,2%) si industria bunurilor de capital (+1,2%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,1%) si industria energetica (+0,3%), precizeaza INS.

In ceea ce priveste evolutia preturilor productiei industriale din septembrie 2007 fata de perioada similara a anului precedent, datele statistice arata o crestere pe total – piata interna si piata externa – de sapte procente.

Citeste si:

Astfel, cel mai dinamic sector a fost industria extractiva (+15,7%), urmat de energie electrica si termica, gaze si apa (+7,8%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la industria prelucratoare (+6,0%).

Pe marile grupe industriale, cele mai semnificative cresteri au inregistrat preturile produselor din industria bunurilor de uz curent (+10,3%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de capital (+6,9%), industria energetica (+6,6%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,5%).