Majoritatea intreprinzatorilor considera ca mediul de afaceri e mai bun decat anul trecut si au apreciat ca introducerea cotei unice are efecte pozitive, releva un sondaj realizat de Agentia Nationala a IMM-urilor.

Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale a IMM-urilor, a prezentat ieri o serie de date dintr-un sondaj preliminar pe care institutia pe care o coordoneaza l-a realizat in ultimele doua luni in randul intreprinzatorilor si care va fi publicat peste o luna intr-o "Carte alba" a intreprinderilor mici si mijlocii. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 300 de subiecti.

O prima concluzie reliefeaza o dinamica pozitiva a mediului de afaceri in primele cinci luni ale acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, constatandu-se o crestere a numarului de firme cu aproximativ 11.000. De asemenea, intreprinzatorii chestionati au identificat atat punctele tari, cat si pe cele slabe in ceea ce priveste evolutia sectorului intreprinderilor mici si mijlocii in aceasta perioada de inceput de an.

POZITIV.

In proportie covarsitoare, cei chestionati au apreciat ca pozitiva introducerea cotei unice de impozitare, 82% apreciind acest aspect ca fiind punctul forte al acestor cinci luni. In schimb, 71% din oamenii de afaceri au mentionat accesul mai usor la finantare prin credite bancare, iar 64% au ales cresterea vanzarilor.

NEMULTUMIRI.

La capitolul puncte slabe, 85% din intreprinzatori au indicat capitolul fiscalitate, cu trimitere directa la dublarea impozitului la microintreprinderi si la cresterea costurilor legate de locul de munca. De asemenea, un procent ridicat din cei chestionati, 79%, s-a declarat nemultumiti de birocratie. In schimb, pentru 21% din oamenii de afaceri, problema principala a reprezentat-o raportul leu-euro.

CONCLUZIE.

Opinia a 65% din intreprinzatori a fost ca mediul de afaceri in aceste prime cinci luni a fost mai bun, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce 32% nu au remarcat nici o schimbare, iar 13% considera ca a aparut o inrautatire.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Iohannis: Romania il recunoaste pe Guaido ca presedinte al Venezuelei