Reducerea evaziunii fiscale poate aduce in plus la buget cu pana la 2% din produsul intern brut (PIB), reprezentand circa 2-3 miliarde euro, a aratat ministrul.

Pentru ca tendinta de reducere a evaziunii sa continue, Vosganian a cerut Garzii Financiare sa se concentreze pe zonele de mare risc.

"Ministerul Economiei si Financiare (MEF) cere Garzii Financiare sa stabileasca clar zonele de risc a marii evaziuni fiscale, iar pentru asta Garda Financiara trebuia sa porneasca de la TVA si accize si sa renunte la a cotrobai pe sub tejghelele din marile complexuri comerciale de la marginea Bucurestiului, precum Europa. Garda Financiara ar trebui sa verifice in primul rand constructiile, panificatia si alimentatia publica si comertul cu alcool si tigari", a comentat Vosganian, potrivit NewsIn.

Citeste si:

MEF incearca sa implementeze in perioada urmatoare sistemul spaniol, care va permite monitorizarea tuturor tranzactiilor in timp real, a explicat Vosganian.

"Eu am asistat la Madrid la un astfel de exercitiu. In sapte secunde au aparut toate datele. In clipa in care fiecare pas in traseul fiscal e urmarit, cel care e o veriga in acest lant va declara pentru ca stie ca in amonte sau in aval se va demonstra ca nu a declarat corect", a explicat ministrul.

Vosganian a mai spus ca strategia fiscala a ministerului pe care il conduce se concentreaza in perioada urmatoare pe marirea bugetului pentru sanatate la 6% din PIB, a celui pentru cercetare la 1% si sporirea locarilor pentru lucrari de infrastructura.