Dupa indelungate dispute si tergiversari, se pare ca sindicalistii si patronatele s-au pus de acord asupra modificarilor noului Cod al Muncii care urmeaza sa fie dezbatute in plenul Parlamentului, saptamana viitoare. Adoptat in 2003, prin Legea 53, Codul Muncii a iscat nenumarate dispute. Sindicalistii erau bucurosi ca, in sfarsit, a fost adoptata o lege care sustine cu prioritate drepturile angajatilor, iar pentru asta i-au multumit chiar lui Marian Sarbu, fostul ministru PSD al Muncii, cel care a elaborat actul normativ. Patronii, in schimb, s-au revoltat considerand ca este flagrant dezechilibrul creat prin lege, intre drepturile si obligatiile salariatilor. La insistentele mediului de afaceri, Ministerul Muncii a decis modificarea Codului. Proiectul, dezbatut luni in sir cu partenerii de dialog social, a ajuns la o forma de compromis, discutata si aprobata in sedinta de Guvern de saptamana aceasta. Documentul a fost afisat, pentru dezbatere, pe site-ul oficial al Ministerului Muncii, responsabilii acestei institutii asteptand critici si recomandari pana pe 24 iunie. Cat despre consens, pare a fi o iluzie, confirmata chiar de faptul ca ministerul de resort asteapta inca sugestii de la partile interesate.

Daca ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, se arata increzator in privinta adoptarii noului Cod, afirmand ca "este posibil ca actuala legislatie sa fie modificata prin Ordonanta de Urgenta", sindicalistii, trecuti prin astfel de experiente nefaste, se tem ca nu cumva actualele modificari convenite sa nu fie remodificate.

"In masura in care Guvernul, prin Ministerul Muncii, va inainta Parlamentului revizuirea Codului si continutul va coincide cu acordul dintre partenerii sociali, totul este ok. Daca ne trezim cu re-modificare, Guvernul Tariceanu va avea de-a face cu partea luptei sindicale", a declarat pentru "Averea", Ovidiu Jurca, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS). El a apreciat ca sindicalistii au castigat si cateva puncte fata de patronate, apreciind totodata ca aceste lucruri tin de flexibilizarea legii muncii. "N-am vazut forma finala si, in lipsa acestei versiuni, nu pot face aprecieri, insa trebuie sa fie acea forma convenita. Dintre principalele modificari pot mentiona ca a ramas contractul individual de munca pe perioada nedeterminata si cel pe perioada determinata", ne-a mai spus Ovidiu Jurca.

Presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut, considera ca noua forma a Codului Muncii nu rezolva marile probleme de pe piata muncii.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri