Compania de petrol si gaze din Republica Azerbaidjan, Socar, este interesata de preluarea Oltchim si de construirea unei rafinarii in Romania.
"Socar si-a exprimat intentia de a prelua Oltchim. Este un subiect pe care urmeaza sa-l dezvoltam. Ei vor sa investeasca totodata si in sectorul de prelucrare din Romania, sa construiasca o rafinarie sau sa preia, in functie de ce considera ei ca este mai convenabil. Motiv pentru care primul-ministru Calin Popescu Tariceanu i-a promis prim-vicepremierului guvernului statului azer ca va efectua o vizita in Republica Azerbaidjan in iunie sau iulie", a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale dar si si presedintele Comisiei mixte interguvernamentale Romania-Azerbaidjan, potrivit NewsIn.

Ovidiu Silaghi a mai spus totodata ca premierul roman spera ca pana la data vizitei in Republica Azerbaidjan sa se finalizeze o parte din aceste proiecte si sa se stabileasca ceva concret.

Din delegatia azera a facut parte si ministrul Industriei si Energeticii din Republica Azerbadjan, Natig Aliyev.

La 12 martie 2008, Natig Aliyev, a semnat un acord de colaborare in domeniul energetic cu Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) in intentia de a participa la proiectul european Nabucco (pentru transportul gazelor naturale n.r.) , dar si la proiectul oleoductului Constanta-Trieste (pentru transportul titeiului n.r.).

In ceea ce priveste proiectul Nabucco, ministrul industriei si energeticii din Republica Azerbadjan declara ca doreste sa participe pe termen lung la acest proiect, dar deocamdata nu se poate spune care este capacitatea cu care poate participa Azerbaidjanul si ca, in prezent, oricum productia lor de gaze este deja contractata. Acesta a mai spus ca trebuie intai sa cunoasca necesitatea de gaze pentru Nabucco si abia apoi va putea estima cantitatea de gaze cu care ar urma statul azer sa participe. De asemenea, in ceea ce priveste conducta Constanta-Trieste, Natig Aliyev a afirmat ca urmeaza sa fie analizat volumul si capacitatile statului azer si abia apoi se poate evalua participarea efectiva la constructia acestui proiect.

Socar este compania de stat de petrol si gaze din Republica Azerbaidjan.
Combinatul chimic Oltchim a incheiat anul 2007 cu pierderi de 78,5 milioane lei si o cifra de afaceri de 1,75 miliarde lei, potrivit datelor preliminate. Oltchim are un capital social de 32,36 milioane lei. In structura actionariatului Oltchim, AVAS detine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controleaza 12,90%, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93%. Compania are o valoare de piata de 271,81 milioane lei (75,15 milioane euro.

Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca Oltchim Ramnicu Valcea urmeaza sa fie privatizat in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri