Preturile productiei industriale au urcat cu 16,8% in mai 2008 fata de mai 2007 si cu aproape 1,7% fata de luna precedenta din acest an, industria prelucratoare inregistrand cea mai mare crestere, de 19,6%, potrivit Institutului National de Statistica.
Indicii preturilor productiei industriale care cuprind date referitoare la piata interna si externa, arata ca in industria prelucratoare s-au inregistrat majorari de 19,62% fata de luna mai a anului trecut si de 2,19% fata de aprilie anul curent.

Preturile au crescut semnificativ si in industria extractiva, cu aproape 11% in mai 2008 fata de mai 2007, insa fata de aprilie s-a inregistrat o depreciere de putin peste 1,4%. In ce priveste preturile la energia electrica si termica, gaze si apa, s-au remarcat mariri de aproape 3% fata de mai anul trecut si de numai 0,1% fata de aprilie acest an.

Pe marile grupe industriale, in topul cresterilor din luna mai conduc produsele industriei energetice, cu 18,26%, urmate industria bunurilor de uz curent, cu 17,25% si de cea a bunurilor intermediare, cu 16,94%. Comparativ cu luna aprilie din acest an, aprecierile sunt mai modeste, de circa 2%, 0,85%, respectiv 2,3%.

Produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata au marcat o crestere de 11,5%, iar cele din industria bunurilor de capital, de 10,5%, in mai curent, aprecierea fata de aprilie fiind de aproape 1%, respectiv 0,82%.

Potrivit Institutului National de Statistica, daca se ia ca termen de referinta luna mai 2000, cresterea preturilor pe ansamblul industriei a fost de peste 370%, in timp ce pe grupe industriale cel mai mult au crescut preturile din sectorul energetic, cu 485%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri