Circa 80% dintre companiile germane prezente in mediul de afaceri autohton nu regreta ca au ales Romania ca amplasament investitional, majoritatea firmelor estimand si in 2008 castiguri in crestere, potrivit unui studiu realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.
"Majoritatea firmelor care au raspuns la chestionar (79,5%) ar alege si astazi Romania ca amplasament investitional, ceea ce inseamna ca angajamentul lor in Romania este un succes. Domeniile in care firmele vad cea mai mare necesitate de a actiona pe plan economic si politic ar fi: administratia publica, infrastructura, sistemul fiscal, coruptia si siguranta juridica", se arata in studiul realizeat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (CCIRG).

Principalii factori care atrag investitorii straini in Romania sunt salariile, situate inca la un nivel scazut comparativ cu alte state din Uniunea Europeana, conditiile fiscale, accesul la alte piete de desfacere, dar si motivatia si calificarea angajatilor. Pe langa acestea, dimensiunea pietei si aderarea la UE sunt avanteje ale Romaniei ca amplasament investitional.

Potrivit studiului CCIRG, circa 76% dintre firmele nemtesti au inregistrat cresteri ale cifrei de afaceri in 2007 comparativ cu anul anterior, iar pentru anul in curs, 84% dintre investitori se asteapta la majorarea castigurilor. De asemenea, avand in vedere cresterile salariale de aproximativ 30% de anul trecut, 85% dintre firmele chestionate au estimat ca si in 2008 vor aparea astfel de cresteri. In plus, majoritatea repondentilor (91,3%) au afirmat ca doresc introducerea monedei euro in Romania.

In ce priveste perspectivele fiecarei branse, 52% dintre repondenti se asteapta anul acesta la o imbunatatire a situatiei conjuncturale a bransei respective comparativ cu anul trecut. Totodata, 67% dintre firmele germane estimeaza o imbunatatire a situatiei propriei firme pentru 2008.

Chestionarul realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana a fost desfasurat in perioada februarie-martie 2008 si a inclus participarea a 49 de firme membre ale CCIRG. Companiile participante au raspuns la intrebari legate de situatia economica generala a Romaniei, situatia firmei pe care o reprezinta, perspectivele bransei in care activeaza, conditiile oferite de tara noastra investitorilor, introducerea monedei euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri