"In prezent, se lucreaza la realizarea bazinelor de decantare si a celor de aerare, insa au fost inregistrate intarzieri de circa 5-6 luni. Constructorul s-a angajat sa le remedieze, astfel incat in 2009 statia sa fie finalizata, iar in 2010 sa aiba loc probele tehnologice si aceasta sa intre efectiv in functiune", a spus Varga.

Instalatia ar reusi sa epureze 10 metri cubi pe secunda din apa uzata din Bucuresti, urmand ca pentru restul (4 metri cubi pe secunda) sa fie realizata o alta investitie.

"Valoarea investitiei este de 80 milioane euro, care vor proveni atat de la Uniunea Europeana, printr-un program ISPA, cat si din imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii sau alte surse", a mai spus secretarul de stat de la MMDD.

Apa uzata din Bucuresti este deversata in Dambovita si Arges, de unde ajunge in Dunare, fluviu care este in continuare poluat in anumite zone, desi, per ansamblu, calitatea apei s-a imbunatatit, se arata in studiul realizat in acest an de Comisia Internationala pentru Protectia Fluviului Dunarii (ICPDR).

"Studiul privind supravegherea comuna a Dunarii este cea mai mare expeditie de cercetare facuta vreodata si a oferit o imagine corecta despre conditiile in care se afla in prezent fluviul Dunarea si afluentii sai", a declarat presedintele ICDPR, care este totodata ministru al Agriculturii si Apei in Serbia, Sasa Dragin.

Citeste si:

Cercetarea din 2008 a confirmat ca exista progrese vizibile fata de primul studiu realizat in urma cu sapte ani, in urma colaborarii comune dintre statele riverane Dunarii pentru reducerea poluarii acestui fluviu. Calitatea apei s-a imbunatatit, insa nu suficient, existand inca zone ale Dunarii in care oamenii nu pot inota si in care nu se poate consuma pestele pescuit din cauza concentratiei mari de mercur.

Studiul ICPDR a mai evidentiat ca apa Dunarii este afectata de procedeele inadecvate de tratare a apei folosite in numeroase localitati, de aceea proiectele pentru realizarea de statii de epurare in orase precum Bucuresti, Budapesta si Belgrad trebuie accelerate.

In plus, unele state vor trebui sa-si intensifice eforturile pentru controlul poluarii cauzate de sectoarele industriale si de agricultura pe afluentii cei mai importanti ai fluviului.

"Este nevoie de continuarea discutiilor cu actionarii din domenii precum navigatie, agricultura, industria energetica si sectorul detergentilor, in scopul reducerii poluarii. Climatul de cooperare pentru rezolvarea problemelor trebuie mentinut", a declarat secretarul executiv al ICPDR, Philip Weller.