Dezastrul de pe pietele financiare internationale a avut la baza si conflicte de interese sau operatiuni riscante si speculative ale bancilor, ceea ce arata nevoia unei mai bune reglementari si supravegheri a pietelor, a spus europarlamentarul Daniel Daianu, in sesiunea plenara a PE, anunta NewsIn.
"Cauzele structurale ale crizei sunt lipsa de reglementari si supervizari adecvate, o slaba intelegere a functionarii pietelor financiare si a riscurilor sistemice. Pietele libere nu sunt sinonime cu pietele nereglementate", a declarat Daianu, potrivit unui comunicat al biroului de presa al delegatiei romane la Parlamentul European.

"Argumentul ca mai multe sau noi reglementari ar sufoca inovarea financiara este ridicol. Nu toate inovatiile financiare sunt sanatoase", a adaugat el.

Daianu, membru in Comisia pentru bugete si in Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, a atras atentia ca nu doar "lacomia, euforia si creditul ieftin" sunt "responsabile pentru intregul dezastru", ci si viciile modelului de originare si distribuire de produse financiare - care a alimentat riscurile sistemice -, schemele de plati asimetrice - "cu deficitul lor de etica, ce au incurajat asumarea nesabuita de riscuri" - sau "acordarea de evaluari de risc pozitive unor hartii fara valoare".

De asemenea, Daianu indica responsabilitati in declansarea crizei legate de conflicte de interese, de banci "angajate in operatiuni care amintesc mai degraba de un cazino", dar si de sectorul bancar "gri", "cu operatiunile sale speculative si de folosire a creditului duse pana la extrem".

"Corectarea erorilor o sa fie dureroasa, mai ales in SUA, dar nici Europa nu este imuna la recesiune economica. Solutiile nu trebuie sa fie partiale, ci sistemice, tinand cont de faptul ca pietele sunt globale. Coordonarea internationala este necesara pentru a restaura increderea", a mai spus fostul ministru al Finantelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri