Masurile legislative adoptate pentru reducerea muncii la negru - cum ar fi introducerea cotei unice de impozitare - nu au dat rezultatele scontate. Guvernantii spun insa ca un cost din ce in ce mai mic al fortei de munca, precum si simplificarea impozitarii veniturilor ii vor determina pe angajatori sa intre in legalitate .
Fenomenul muncii „fara acte in regula“ da in continuare mare bataie de cap autoritatilor, atata timp cat, in cazul microintreprinderilor cel putin, chiar noul Cod al Muncii incurajeaza munca „la negru“. Portita prin care unii angajatori recurg la solutii ilegale este deschisa tocmai de prevederea conform careia contractele pe o perioada determinata, cu timp partial de munca, nu pot fi incheiate pentru mai putin de doua ore/zi sau zece ore/saptamana. In acest caz, firmele mici, asociatiile de proprietari, patronii din domeniul constructiilor, prestarilor de servicii ori comert au la indemana metoda „angajarii ocazionale“ de personal pentru diverse munci: femei de serviciu, electricieni, zidari, lucratori agricoli, vanzatori stradali sau instalatori, fara a incheia un contract de munca cu acestia.

Asadar, numai introducerea cotei unice de impozitare nu a redus numarul celor care lucreaza fara forme legale, angajatorii ramanand in zona „gri“ a economiei, din cauza contributiilor sociale ridicate - 49,5% platibile cumulat de angajator si angajat. Situatia s-ar putea schimba de la 1 ianuarie 2006, cand contributiile ar urma sa scada cu 5%, iar pana in 2009 cu 10%, astfel ca am mai avea de asteptat intre doi si patru ani pana la intrarea in normalitate.

Remuneratie la „mica intelegere“

Cei care au serios de pierdut in cazul muncii la negru sunt „salariatii“. In primul rand, pentru ca plata se face in functie de bunavointa patronului, practic la „mica intelegere“, in unele cazuri salariul fiind amanat zile in sir, daca nu chiar luni. In aceasta situatie, evaziunea fiscala este savarsita atat de angajat, cat si de angajator. In plus, lucratorii „la negru“ nu beneficiaza de concediu de odihna, de perioada de vechime sau indemnizatii de somaj.

Sanctiuni drastice pentru angajatori

Departamentul de Inspectie a Muncii din subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a intensificat controalele in randurile angajatorilor, in scopul de a depista cazurile de munca fara forme legale. Astfel, in perioada ianuarie-iunie 2005, au fost descoperiti si amendati 1.642 de angajatori, pentru un numar total de 4.882 de persoane care lucrau fara forme legale. Cuantumul amenzilor aplicate a depasit 30 de miliarde de lei vechi. In primele sase luni ale anului, Inspectia Muncii a controlat, in toata tara, agenti economici din diverse domenii de activitate: imbuteliere a gazului petrolier lichefiat, constructii si textile. In cazul primului sector de activitate au fost efectuate 1.346 de controale, iar 50 de angajatori au fost sanctionati pentru folosirea fortei de munca fara forme legale de angajare. Valoarea totala a amenzilor a fost de 845 milioane lei. In acti-vitatile din constructii, in perioada aprilie-iulie, Inspectia Muncii a intreprins 4.296 de controale. Au fost sanctionati 343 de angajatori, fiind depistate 1.159 de persoane fara contracte de munca. In acest caz, valoarea amenzilor a fost de 7,5 miliarde lei vechi. Ultimul sector de activitate verificat a fost cel al confectiilor textile. Inspectorii au efectuat 2.598 de controale si au sanctionat 170 de angajatori, pentru 644 de persoane care nu aveau contract de munca. Sanctiunile aplicate s-au ridicat la 3,7 miliarde lei vechi.

Inspectorii ne-au declarat insa ca intampina serioase obstacole in depistarea cazurilor de munca fara forme legale, care pornesc din partea angajatorului in complicitate cu „angajatul“, cel din urma refuzand categoric sa recunoasca faptul ca munceste „la negru“, de teama ca isi pierde sursa de venit.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si