Comenzile noi din industrie au sporit anul trecut cu 15,6% fata de 2007, pe fondul cresterilor inregistrate de toate grupele mari de activitate, insa, in decembrie 2008, comenzile au scazut cu 9% fata de aceeasi luna din 2007, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Anul trecut, comenzile noi au crescut cu 17,5% in industria bunurilor intermediare, cu 15,3% in cea a bunurilor de folosinta indelungata, cu 12% in industria bunurilor de capital si cu 6,9% in industria bunurilor de uz curent.

In decembrie 2008, comenzile noi din industria bunurilor de capital s-au diminuat cu 24,5% comparativ cu luna corespunzatoare din 2007, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 5,7%, iar cele din industria bunurilor de uz curent, cu 1,6%. Singurul sector care a inregistrat o crestere a comenzilor fata de decembrie 2007 a fost cel al bunurilor intermediare, care a sporit cu 8,8%.

Fata de noiembrie 2008, comenzile noi din industrie s-au redus cu 2,1% in decembrie. Cele mai mari scaderi ale numarului de comenzi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 25,3%, urmata de industria bunurilor de capital, de 5,6%, si de industria bunurilor de uz curent, de 4,8%. Spre deosebire, comenzile din sectorul bunurilor intermediare au crescut cu 7,6%.

Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu, avertiza inca din noiembrie ca cererea pentru exporturi s-au diminuat pe toate activitatile cu 10-35% fata de comenzile initiale, iar pentru 2009 "o incertitudine majora o reprezinta reinnoirea contractelor", cele mai afectate domenii fiind industriile metalurgica si siderurgica, textila, auto, chimica, a mobilei si a sticlei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Onețiu: Fiecare lună de pandemie activă înseamnă 9 luni de recuperare economică
Setari Cookie-uri