Ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 3,89% in martie. Singurele preturi care au crescut in aprilie au fost cele din activitatile de distributie a apei, salubritate, gestionare a deseurilor si decontaminare, care s-au majorat, in medie, cu 0,87% fata de luna anterioara.

In schimb, preturile produselor din sectorul extractiv au scazut cu 0,46% fata de luna martie, cele din industria prelucratoare, cu 0,18%, iar cele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,03%.

Pe marile grupe industriale, preturile produselor din industria energetica au urcat cu 1,4%, cele ale bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,5%, ale bunurilor de uz curent, cu 0,3%, bunurile intermediare s-au ieftinit cu 1,8%, iar produsele de capital - cu 0,7%.

Fata de aprilie 2008, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total industrie au avut loc in a patra luna din 2009 la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 12,6%, si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 8%.

Preturile produselor din industria prelucratoare s-au marit cu circa 2,4%. In schimb, in industria extractiva au fost inregistrate ieftiniri de aproape 10%.

Pe marile grupe industriale, bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 10,4%, cele de uz curent, cu 10,3%, produsele de capital, cu 9,9%, iar cele intermediare, cu 3,7%, in timp ce preturile produselor energetice au scazut cu 8,4%.