Preturile productiei industriale au scazut 0,16% in aprilie fata de luna martie, pe fondul unor usoare ieftiniri in sectoarele extractiv, de prelucrare si de productie de energie, iar ritmul anual de crestere s-a temperat la 2,54%, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 3,89% in martie. Singurele preturi care au crescut in aprilie au fost cele din activitatile de distributie a apei, salubritate, gestionare a deseurilor si decontaminare, care s-au majorat, in medie, cu 0,87% fata de luna anterioara.

In schimb, preturile produselor din sectorul extractiv au scazut cu 0,46% fata de luna martie, cele din industria prelucratoare, cu 0,18%, iar cele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 0,03%.

Pe marile grupe industriale, preturile produselor din industria energetica au urcat cu 1,4%, cele ale bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,5%, ale bunurilor de uz curent, cu 0,3%, bunurile intermediare s-au ieftinit cu 1,8%, iar produsele de capital - cu 0,7%.

Fata de aprilie 2008, cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total industrie au avut loc in a patra luna din 2009 la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, de 12,6%, si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, de 8%.

Preturile produselor din industria prelucratoare s-au marit cu circa 2,4%. In schimb, in industria extractiva au fost inregistrate ieftiniri de aproape 10%.

Pe marile grupe industriale, bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 10,4%, cele de uz curent, cu 10,3%, produsele de capital, cu 9,9%, iar cele intermediare, cu 3,7%, in timp ce preturile produselor energetice au scazut cu 8,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri