Presedintele PSD Mircea Geoana sustine ca se retrage din CSAT pentru ca presedintele Traian Basescu "foloseste Armata Romana in scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare" si cere modificarea intelegerii cu PDL.
"Nu admit folosirea imaginii pozitive si a increderii populatiei in Armata Romana in scop electoral, partizan. De aceea, am hotarat ca, incepand de astazi, 7 iunie 2009, sa ma retrag din functia de vicepresedinte si membru al CSAT", scrie Mircea Geoana (foto), citat de NewsIn.

Liderul PSD sustine ca presedintele Romaniei face campanie electorala pe seama militarilor romani din Irak si Afganistan. "Traian Basescu este primul politician care foloseste sacrificiul si eroismul soldatilor romani pentru scopuri electorale. Obligatia presedintelui Traian Basescu este de a le asigura acestora conditiile materiale si dotarea adecvata pentru desfasurarea activitatii in cele mai bune conditii. Militarii romani au nevoie de sprijin, nu de lacrimi electorale", mai spune Mircea Geoana.

Presedintele PSD a tinut sa remarce faptul ca "in niciun stat democratic presedintele nu viziteaza trupele aflate in teatre de operatiuni cu o zi inainte de un scrutin electoral".

"In niciun stat democratic, presedintele nu ia decizii privind interesele strategice ale tarii fara sa se consulte cu institutiile abilitate in aceasta privinta. Traian Basescu a anuntat retragerea trupelor romanesti din Irak la o data specifica fara sa se consulte cu CSAT si cu Parlamentul Romaniei", mai scrie Mircea Geoana, care invoca art. 119 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "CSAT organizeaza si coordoneaza activitatile care privesc participarea la mentinerea securitatii internationale".

"Decizia de a trimite trupe romanesti in Irak si Afganistan s-a facut cu acordul CSAT si al Parlamentului Romaniei. Decizia de retragere trebuie sa se faca respectand prevederile constitutionale si nu prin hotararea unilaterala a lui Traian Basescu", argumenteaza Geoana.

Presedintele PSD sustine ca refuza sa legitimeze prin participarea la sedintele CSAT "actiunile interne si internationale prin care presedintele Traian Basescu utilizeaza Statul roman, Armata romana si diplomatia romana pentru a obtine beneficii politice si avantaje pentru partidul sau".

"In consecinta, solicit modificarea protocolului Aliantei de guvernare „Parteneriatul pentru Romania”, in sensul anularii prevederii potrivit careia Presedintele Senatului este si vicepresedinte al CSAT, si adoptarea tuturor masurilor legale necesare pentru punerea in practica a acestei decizii.In calitate de Presedinte al PSD, afirm ca „Parteneriatul pentru Romania”, al carui rost este sa asigure Romaniei o guvernare stabila si puternica intr-o perioada de criza financiara si recesiune economica, ramane in vigoare cu toate prevederile sale, mai putin cea referitoare la functia de vicepresedinte al CSAT", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de liderul PSD Mircea Geoana.

Liderii PSD si PDL au stabilit la parafarea Parteneriatului pentru Romania, la solicitarea lui Mircea Geoana, ca presedintele Senatului, functie pe care o ocupa liderul PSD, sa devina vicepresedinte CSAT. Guvernul a elaborat in acest sens o Ordonanta de Urgenta, care a fost votata recent de Parlament, fiind in prezent contestata la Curtea Constitutionala de liberali. CCR urmeaza sa se pronunte asupra sesizarii PNL la 17 iunie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri