"Analizam posibilitatea sa acordam gaze naturale din productia interna atat pentru consumatorii industriali cu activitate intreruptibila cat si pentru consumatorii casnici. Luni vom avea o decizie, in acest sens", a spus Videanu, citat de NewsIn.

Legea Gazelor nr. 351/2004 a fost deja modificata. Potrivit modificarilor aduse acestei legi si aprobate de Guvern la sfarsitul lunii mai, consumatorii eligibili care opteaza pentru statutul de consumator intreruptibil beneficiaza timp de 6 luni de gaze naturale exclusiv din productia interna, astfel incat marii consumatori industriali, precum industria ingrasamintelor chimice, vor achizitiona gaze la pret mai mic.

Potrivit modificarilor aduse, se elimina obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern - import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni, acestia urmand sa beneficieze doar de gaze naturale din productia interna. Astfel, vor beneficia si de un pret mai mic de achizitie a gazelor naturale.

Potrivit notei de fundamentare a OUG, prin adoptarea acestui act normativ Guvernul sustine industria de ingrasaminte chimice -cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania unde, din totalul cheltuielilor de productie, peste 70% il reprezinta cheltuielile cu gazele naturale. Industria de ingrasaminte chimice inregistreaza un consum de 2,5 – 2,8 miliarde metri cubi/an.

Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze. Din acestea, doua treimi provin din productia interna, de la Romgaz si Petrom, iar o treime este importata din Rusia, prin intermediari.