Isarescu: Ajustarea economica tinde sa devina excesiva

Ajustarea economica facuta de Romania este destul de mare, "tinde sa devina excesiva", si este nevoie de o recalibrare a politicilor economice, a declarat, citat de NewsIn, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Este un fapt evident ca ajustarea economica a fost destul de mare, tinde sa devina excesiva, acum avem nevoie de o recalibrare a instrumentelor, a componentelor politicilor economice", a precizat Isarescu, intrebat daca la evaluarea din august a Fondului Monetar International (FMI), Romaniei i s-ar putea cere ajustari mai mari pe anumite domenii.

In cadrul acordului de finantare externa, pe care Romania l-a incheiat cu FMI si Uniunea Europeana, Fondul urmeaza sa efectueze o prima evaluare in luna august, in functie de care se va livra Romaniei urmatoarea transa din imprumutul luat de la FMI.

Romania are stabilite criterii de performanta legate de indicatori precum rezervele valutare, inflatia sau deficitul bugetar. Prognozele oficiale, agreate cu FMI, prevad contractia economiei romanesti cu 4% in acest an, un deficit de cont curent de 7% din PIB si un deficit bugetar de 4,6% din PIB.

Oficiali ai BNR au declarat in repetare randuri ca nu exclud o scadere a PIB mai mare de 4%, si ca deficitul de cont curent s-ar putea corecta pana la 6% din PIB, sau chiar sub acest nivel.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri