20 de primarii de comuna din Suceava au fost nevoite sa-si goleasca aproape in totalitate bugetele pe anul acesta, pentru plata dobinzilor aferente creditelor contractate pentru proiecte SAPARD. Cauza: Agentia a intirziat sa plateasca ultimele transe de finantare. Astfel, totalul sumelor platite de primariile din judetul Suceava pentru aceste dobinzi se ridica la aproximativ 1,2 milioane de euro, suma care echivaleaza cu valoarea unui proiect SAPARD de reabilitare a infrastructurii rurale.

Situatia este cu atit mai critica, cu cit comunele in cauza au fost nevoite sa plateasca din bugetul propriu sume care in unele cazuri depasesc doua miliarde de lei. In cazul comunei Balcauti, de exemplu, viceprimarul Ioan Fediuc spune ca, din cauza sumelor platite suplimentar, salariile angajatilor din primarie nu au fost platite de doua luni, iar consilierii locali nu si-au mai platit indemnizatia de sapte luni. äDaca nu vine o rectificare intram in incapacitate de plata. Avem datorii la firmele care au executat lucrarile de investitii, lemnele pentru scoli sint neplatite si sa nu mai vorbim de salariiô, a spus Ioan Fediuc. El a mai precizat ca, dupa nevirarea la timp a ultimei transe SAPARD, Primaria Balcauti va da in judecata Agentia pentru a solicita recuperarea sumelor platite pe dobinzile suplimentare.

Datorii de doua miliarde

O alta comuna cu probleme financiare din cauza proiectului SAPARD este Iacobeni, suma platita suplimentar pe dobinzi fiind de peste doua miliarde de lei. Primarul din Iacobeni, Viorel Dranca, a precizat ca in momentul de fata primaria are datorii de 1,9 miliarde de lei, iar fondurile de care dispune nu mai ajung si pentru ultimul trimestru al anului.

Trebuie precizat faptul ca dintre cele 113 primarii sucevene, 90 au grave probleme financiare, cauzate, pe linga problemele cu Agentia SAPARD, si de nerealizarea veniturilor planificate pentru anul 2005.

Decontari duble

äLa Suceava sint probleme cu decontarile datorita faptului ca nu am considerat lucrarile eligibile. Iar daca nu le consideram eligibile, nu avem cum sa platimô, ne-a declarat Samoila Szabo, director general al Agentiei SAPARD. Potrivit acestuia, au fost cazuri in care Consiliile Locale din zona au prezentat in vederea decontarii unor sume de bani o lucrare de doua ori. De asemenea, in cazul localitatii Iacobeni, de exemplu, Consiliul Local a solicitat la plata unele executii care au fost incluse si in cererea de finantare. Totodata, o alta neregula depistata de expertii SAPARD se refera la faptul ca structura de cheltuieli aferente organizarii de santier nu sint conforme cu legislatia in vigoare. äAceste Consilii Locale au posibilitatea de a ne actiona in instantaô, mai spune Szabo. SAPARD are in derulare in judetul Suceava in jur de 16 procese.