Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis Regulamentul nr. 11/2005 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism, prin intermediul pietei de capital.


Daca pana in prezent, potrivit obligatiilor legale care proveneau din alte legi, si nu din Legea pietei de capital, comisia putea identifica si sanctiona astfel de abateri, prin acest regulament, comisiei ii revine sarcina sa emita suspiciuni si sa le comunice Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).

Stabilirea clara a atributiilor comisiei reprezinta un pas inainte, considera comisarul CNVM Paul Miclaus. Domnia sa ne-a explicat ca, potrivit reglementarilor de pana acum, comisia avea atributii pentru care fie nu dispunea de mijloacele necesare, fie se suprapunea cu indatoririle ONPCSB. In momentul de fata, comisia a incheiat un protocol de colaborare cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Entitatile controlate de CNVM - obligate sa sesizeze tranzactiile suspecte

Regulamentul prevede ca CNVM monitorizeaza entitatile reglementate pentru a se asigura ca acestea respecta prevederile legale in vigoare referitoare la identificarea, verificarea si inregistrarea clientilor si a tranzactiilor, raportarea tranzactiilor suspecte si a tranzactiilor cu numerar. Totodata, comisia este in drept sa monitorizeze operatiunile cu instrumente financiare efectuate de entitatile reglementate in scopul de a identifica tranzactiile suspecte. Cand, din datele obtinute, rezulta suspiciuni de spalare a banilor, CNVM va informa ONPCSB. CNVM poate verifica eficacitatea procedurilor aplicate de entitatile reglementate, solicitandu-le orice informatii sau documente relevante.


Tranzactiile de peste 10.000 de euro - raportate in 24 de ore


Entitatile reglementate vor acorda o atentie sporita in momentul in care analizeaza tranzactii cu persoane din jurisdictii care nu beneficiaza de sisteme adecvate de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism. Entitatile reglementate trebuie sa identifice tranzactiile sau tipurile de tranzactii suspecte efectuate in numele clientilor sai. In cazul in care o entitate reglementata are suspiciuni ca o operatiune care urmeaza sa fie efectuata are ca scop spalarea banilor sau finantarea actelor de terorism, aceasta va sesiza imediat Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si CNVM, sub forma unei "raportari de tranzactie suspecta". Potrivit noului regulament, se interzice entitatilor reglementate, directorilor, administratorilor, reprezentantilor si personalului acestora sa avertizeze clientii implicati sau sa le aduca la cunostinta, in orice alt mod, faptul ca o raportare privind o tranzactie suspecta sau informatii aferente acesteia au fost/vor fi inaintate catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si CNVM. Totodata, entitatile reglementate trebuie sa raporteze, in cel mult 24 de ore, catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si CNVM, tranzactiile efectuate in numerar, in lei sau valuta, a caror limita minima o reprezinta echivalentul in lei a 10.000 de euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni legate intre ele.


Atentie la categoria de clienti cu risc ridicat!


Identitatea clientilor entitatilor reglementate de comisie reprezinta un aspect atent dezbatut de regulament. Astfel, entitatile reglementate nu sunt obligate doar sa identifice, sa verifice si sa inregistreze identitatea clientilor inainte sa initieze orice relatie de afaceri sau sa efectueze tranzactii in numele clientului. Pe langa colectarea acestor informatii, entitatile au obligatia sa aplice, de indata, procedura de identificare si sa-si revizuiasca informatiile referitoare la identificarea clientului in momentul in care apar suspiciuni asupra acestuia in cursul desfasurarii operatiunilor. Este necesar ca entitatile reglementate sa monitorizeze majoritatea sau, in anumite cazuri, toate tranzactiile efectuate prin conturile lor de catre categoria de clienti cu risc ridicat. Contractele de confidentialitate, legislatia sau prevederile privind secretul profesional nu vor putea fi invocate ca sa restrictioneze capacitatea entitatilor reglementate de a raporta tranzactiile suspecte. Pentru a preveni implicarea in actiuni de spalare de bani, entitatile au obligatia sa stabileasca si sa aplice proceduri si mecanisme de control intern si sa desemneze unul sau mai multi angajati care vor raporta direct toate monitorizarile Consiliului de Administratie. Entitatile reglementate au obligatia pastrarii tuturor informatiilor privind identitatea clientului, pentru o perioada de cel putin cinci ani, incepand cu data cand se incheie relatia cu clientul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri