"CIAS este organismul tehnic permanent, specializat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, desemnat sa organizeze, sa conduca, sa coordoneze, sa controleze si sa execute investigatia tehnica a evenimentelor de aviatie civila in scopul determinarii faptelor, cauzelor si imprejurarilor care au dus la producerea acestora si emite recomandari pentru siguranta zborului", se arata in proiect.

Astfel, obiectivul CIAS este de a creste si de a mentine siguranta aeriena la un nivel ridicat prin emiterea de recomandari de siguranta bazate pe informatii rezultate din investigatiile tehnice in vederea prevenirii producerii unor incidente si accidente similare in aviatia civila, scrie NewsIn.

CIAS este independent in organizarea si luarea deciziilor fata de orice structura juridica, autoritate de reglementare sau de siguranta aeriana, administrator de infrastructura de transport aerian, operator aerian, precum si de orice parte ale carei interese ar putea intra in conflict cu sarcinile incredintate.

CIAS se finanteaza din venituri extrabugetare si din alocatii de la bugetul de stat. Finantarea cheltuielilor pentru investitii se va face din surse proprii, credite bancare si finantari externe, finantarea cheltuielilor pentru functionare precum si pentru investigatia tehnica a accidentelor si incidentelor de aviatie se va face din surse proprii si numai in situatii deosebite (catastrofe aeriene) poate primii alocatii bugetare. Pentru desfasurarea activitatii in asemenea situatii sumele necesare se aproba prin Hotararea Guvernului.

Sursele proprii CIAS se constitue din incasarea unui procent de 75% din tariful pentru supravegherea mentinerii obiectivelor necesare sigurantei pasagerilor pe aeroporturile internationale aplicat de Autoritatea Aeronautica Civila Romana.

Conducerea CIAS va fi asigurata de catre un consiliu de conducere format din cinci-sapte persoane, al carui presedinte este directorul general.

Directorul general si ceilalti membri ai consiliului de conducere sunt numiti si revocati prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii. Totodata, salarizarea directorului general si indemnizatiile membrilor consiliului de conducere al CIAS se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii.