Valoarea coeficientului 1 din Legea unitara de salarizare in functie de care se calculeaza toate salariile angajatilor din sectorul bugetar va fi de 705 lei in anul 2010 si va urca la 765 lei in anul 2011, respectiv 845 lei in anul 2012, potrivit Legii cadru privind salarizarea unitara.
Salariul minim din sectorul bugetar ar urma sa ajunga la 935 lei in 2013, la 1.015 lei in 2014 si la 1.100 lei in 2015, arata forma finala a Legii unitare, pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament. (Cititi aici legea cadru privind salarizarea unitara)

Legea unitara rezultata in urma consultarilor de duminica de la Guvern, ce urmeaza a fi trimisa astazi Parlamentului, prevede ca "in anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei/lunar".

"Prin legile speciale prevazute la art.7, alin.(1) se stabilesc majorari salariale anuale, astfel incat, ponderea in produsul intern brut prognozat a cheltuielilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv de la 9,40% in anul 2009, la 8,70% in anul 2010, la 7,97% in anul 2011, la 7,30% in anul 2012, la 6,70% in anul 2013, la 6,30% in anul 2014 si la 6,00% in anul 2015 si in anii urmatori", se arata in mai arata textul proiectului de lege.

Pe de alta parte, actul normativ nu clarifica daca se vor plati integral sporurile bugetarilor din prima parte a acestui an, limitate de guvern in scopul reducerii cheltuielilor bugetare, scrie NewsIn.

Documentul prevede doar ca "pentru persoanele ale caror sporuri cu caracter permanent acordate in luna decembrie 2009 nu se mai regasesc in anexele la prezenta lege si nu au fost incluse in salariile de baza, in soldele la functia de baza sau, dupa caz, in indemnizatiile lunare de incadrare, sumele corespunzatoare vor fi avute in vedere in legile anuale de salarizare pana la acoperirea integrala a acestora".

Angajatii din Justitie nu pierd, insa, din salariu, intrucat sporurile de risc si de confidentialitate vor fi incluse in salariul de baza din 2010, iar alte sporuri se vor adauga la indemnizatia lunara de incadrare.

Totodata legea mai prevede ca "in anul 2010, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi va pastra salariul avut, astfel:

a) noul salariu de baza, solda la functia de baza sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare vor fi cele din luna decembrie 2009 la care se adauga sporurile care se introduc in acestea potrivit anexelor la prezenta lege;

b) sporurile prevazute in anexele la prezenta lege ramase in afara salariului de baza, a soldei la functia de baza sau, dupa caz, la indemnizatia lunara de incadrare se vor acorda intr-un cuantum care sa conduca la o valoare egala cu suma calculata pentru luna decembrie 2009".

Magistratii castiga mai mult de un salariu minim in legea unica, dupa proteste

Guvernantii au decis sa majoreze coeficientii magistratilor in grila de salarizare a Legii unice pentru acestia, in functie de grade cresterea fiind intre 0,5 si 1, 3 salarii minime pe economie, potrivit ultimei variante de proiect.

Salariul mediu net a crescut in iulie cu 0,8%

Castigul salarial mediu net a crescut in luna iulie cu 0,8% (11 lei) comparativ cu iunie, pana la 1.390 lei , adica 330 de euro, pe fondul acordarii unor prime de vacanta, a altor drepturi salariale suplimentare si a productiilor mai mari, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Astfel, ritmul anual de crestere a castigurilor salariale a coborat la 6,3%, de la 8,3% in iunie, insa se mentine peste indicele anual al preturilor de consum, de 5,06% in iulie, ceea ce semnifica faptul ca angajatii din Romania nu au pierdut din puterea de cumparare in ultimul an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri