Raportul pune problema capacitatii incasarilor la buget din aceste tari de a acoperi costurile datoriilor pe termen lung, precizeaza cotidianul. Cele 13 tari vizate sunt Romania, Spania, Olanda, Grecia, Irlanda, Slovacia, Malta, Cipru, Marea Britanie, Lituania si Letonia.

Raportul subliniaza si majorarea costurilor legate de imbatranirea populatiei si recomanda reforme structurale ambitioase, precum consolidarea bugetara. Raportul analizeaza evolutia posibila a finantelor publice pana in 2060.

Sistemele financiare din Finlanda si Suedia sunt considerate fara riscuri, in timp ce pentru Germania, Franta si Italia sunt atribuite riscuri medii.
Romania a intrat de anul trecut intr-un ciclu de deficite bugetare mari. In 2008, dezechilibrul finantelor publice s-a adancit la 4,9% din PIB (dupa standardele romanesti), anul acesta este prevazut un nivel de 7,3% din PIB, in timp ce schita de buget pe 2010 prevede un deficit de 5,9% din PIB, mult peste plafonul fixat prin Tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

CE a dat termen Romaniei pana in 2011 sa-si reduca deficitul bugetar sub plafonul de 3% din PIB.