Contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va scadea de la 1 ianuarie 2006 cu 0,5%, de la 3%, cat este in prezent, la 2,5%. Guvernul a modificat ieri printr-o ordonanta de urgenta legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Tot cu 0,5% se va reduce si contributia persoanelor cu profesii liberale care se asigura benevol in sistemul public de asigurari de somaj. Astfel, ei vor plati o contributie lunara de 3,5% din venitul lunar fata de 4% cat prevedeau reglementarile anterioare. Diminuarea contributiei acestor persoane este determinata de reducerea cotei contributiei datorate de angajatori la bugetul asigurarilor de somaj, intrucat procentul de 3,5% include contributia angajatorilor de 2,5% si contributia individuala de 1%. Actul normativ prevede si alte facilitati pentru angajatorii care incadreaza absolventi ai invatamantului universitar, preuniversitar, someri in varsta de peste 45 de ani, precum si parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. Astfel, patronii care angajeaza absolventi vor fi scutiti pe o perioada de un an de plata contributiei aferente la bugetul asigurarilor pentru somaj. Aceleasi inlesniri le vor avea patronii si daca vor angaja in munca, pe o perioada nedeterminata persoane in varsta de peste 45 de ani sau unicin sustinatori ai familiilor monoparentale.

Totodata a fost stabilita o noua modalitate de calcul a indemnizatiei de somaj. Aceasta va fi compusa din cuantumul de 75% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia (ca si pana acum), la care se va adauga o suma procentuala, in functie de vechimea in munca. Cotele procentuale vor fi de: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, 5% pentru cele cu un stagiu de cinci ani, 7% pentru persoanele cu cel putin zece ani vechime in munca si 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Perioada in care va fi acordat ajutorul de somaj va fi de sase luni pentru cei care au cotizat un an la bugetul asigurarilor si de noua luni pentru cei care au cotizat cel putin cinci ani de zile. Pentru un stagiu de cotizare mai mare de zece ani somerii vor beneficia de indemnizatie de somaj timp de un an de zile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri