Economia Romaniei a iesit din recesiune in al patrulea trimestru din 2009, cu o crestere de 0,1-0,6% fata de trimestrul precedent, sustinuta de revenirea industriei, in timp ce constructiile continua sa aiba o contributie negativa, considera analistii.
"Ne asteptam ca datele despre evolutia PIB in trimestrul patru sa indice reintrarea industriei pe o tendinta pozitiva. De altfel, evolutia pozitiva a industriei va constitui motorul cresterii economice in 2010. Este posibil ca si agricultura sa aiba o contributie pozitiva in ultimul trimestru din 2009", a declarat Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Pal este de parere ca sectoarele care limiteaza in continuare cresterea economica sunt constructiile, cu un declin de 25% in trimestrul al patrulea din 2009, si comertul. "Pentru anul acesta, segmentele cu un rol in relansarea economica vor fi, pe langa industrie, exporturile si reformarea stocurilor de inventar", a mai explicat Pal, potrivit NewsIn.

Institutul National de Statistica (INS) va publica astazi
datele privind evolutia PIB in trimestrul al patrulea din 2009. Ramaneti pe Wall-Street pentru a afla anuntul INS.

Fata de ultimul trimestru din 2008, economistii estimeaza o contractie a economiei romanesti cuprinsa intre 4,8% si 6,6%. Estimarea economistului-sef al UniCredit este in limita superioara a marjei (-6,6%), la polul opus situandu-se prognoza economistului-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru Chidesciuc.

"Industria a avansat, probabil si agricultura, i
nsa celelalte sectoare economice raman pe minus, desi contributia negativa s-a diminuat fata de trimestrele anterioare", a spus Chidesciuc, ce prevede un avans al PIB de 0,6% fata de trimestrul III, la date ajustate la variatiile sezoniere.

Analistii estimeaza in unanimitate ca industria a avut o contributie pozitiva la PIB in al patrulea trimestru, in timp ce constructiile au avut in continuare cea mai slaba performanta.

"Economia a fost sustinuta de industrie si agricultura, care au avut o contributie pozitiva, precum si de performantele bune ale exporturilor", a apreciat seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

"Constructiile reprezinta sectorul care va reveni cel mai greu. Acestea nu incep sa revina, mai ales in contextul in care statul nu a investit in 2009 in infrastructura, iar aceste investitii nu vor fi consistente nici in 2010", a completat ea.

Hancila prevede pentru ultimul trimestru din 2009 o contractie economica de 5,4% fata de aceeasi perioada din 2008 si o crestere de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent.

Romania a inregistrat deja cinci trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul precedent, incepand cu al treilea trimestru din 2008. In primele noua luni din 2009, economia romaneasca a scazut cu 7,4% in termeni reali.

Ce estimari au analistii AAFBR


Majoritatea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) se asteapta ca inflatia sa se tempereze la 4% pana la finalul acestui an, in conditiile in care mizeaza si pe o revenire a economiei, pentru care prognozeaza o crestere de 1% in 2010, a anuntat asociatia.

"Conform opiniilor exprimate de membrii AAFBR in cadrul unui sondaj intern, produsul intern brut din trimestrul IV 2009 probabil s-a redus cu 5,5% fata de trimestrul corespunzator al anului 2008 (estimarile variaza intre -6,6% si -5%), dar probabil a consemnat o crestere de 0,1% (date ajustate sezonier) fata de trimestrul anterior (estimarile variaza intre -0,2% si 0,1%)", se arata in comunicatul institutiei.

Contractia economica din anul 2009 se poate sa fi fost de -6,9% (estimarile variaza intre -7% si -6,6%) in timp ce cresterea economica din anul 2010 s-ar putea situa la 1% (estimarile variaza intre 0,4% si 2%).

"In acelasi timp, membrii AAFBR considera ca rata lunara a inflatiei din ianuarie 2010 probabil a fost de 1,1% (estimarile variaza intre 0,8% si 1,5%), iar cea anuala de 4,6% (estimarile variaza intre 4,3% si 5%). Pentru finele anului 2010, estimarea membrilor AAFBR plaseaza rata anuala a inflatiei la 4% (estimarile variaza intre 3,5% si 4,2%)", se mai arata in comunicat.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008, ce reuneste peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri