Isarescu: Nu ai cum sa construiesti autostrazi cu un deficit in bugetul de pensii

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, la Timisoara, ca deficitul mare al bugetului de pensii impiedica in prezent investitiile publice de amploare, precum cele in autostrazi, subliniind ca sistemul de pensii din Romania nu este functional, transmite NewsIn.
"In momentul de fata, nu ai cum sa construiesti autostrazi cu un deficit in bugetul de pensii care absoarbe toate disponibilitatile din bugetul centralizat", a afirmat Isarescu.

Anul trecut, deficitul bugetului public de pensii a explodat, ajungand la 1,5 miliarde euro, si este prevazut sa urce la 1,7 miliarde euro in 2010. Deficitul bugetului de pensii este acoperit prin transferuri de la bugetul de stat, din care se finanteaza ministerele, reducand astfel cota alocata acestora.

"Viabilitatea sistemului de pensii depinde de contributii, iar atata timp cat productivitatea este scazuta, nu are cine sa contribuie, iar atunci nu poti plati si pensii si construi si autostrazi pentru ca o sa creasca deficitul bugetar. Ori platim pensiile ori construim autostrazi", a explicat guvernatorul BNR.

El a reamintit ca Romania trebuie sa isi reduca deficitul spre 3% din PIB, plafon stabilit de pactul de stabilitate al UE si care este necesar pentru intrarea tarii in zona euro.

Isarescu a atras atentia ca multi romani nu inteleg inca cum functioneaza sistemul public de pensii din Romania, constituit pe principiul solidaritatii intre generatii, si au impresia ca pensia incasata de o persoana provine din contributia acelei persoane, ca in cazul unui fond cu acumulare.

"In Romania se vorbeste despre pensii de parca ar exista un fond de pensii functional, dar in realitate nu exista. Nu este adevarat ca pensionarul isi ia acum contributia lui de-o viata. Eu platesc acum contributia pentru tatal meu, iar pentru mine o va plati fiul meu, din salariul lui", a explicat Isarescu.

"Pensionarii nu sunt platiti dintr-un fond acumulat din ceea ce au platit ei, ci din contributia populatiei active, la un moment dat", a conchis el.

Guvernatorul BNR a fost prezent marti la Universitatea de Vest din Timisoara, in cadrul programului "BNR - Zilele portilor deschise pentru studentii economisti", editia 2010, care s-a deschis in 1 martie si se desfasoara la sucursala BNR Timis si UVT.

Isarescu i-a premiat pe cei mai buni studenti economisti si a sustinut expunerea "Eugeniu Carada, adevaratul ctitor al BNR. Banii si istoria lor pe teritoriul Romaniei".

Studentilor le-au fost prezentate trei citate ale fondatorului BNR, referitoare la criza economica: "In vreme de criza impozitele nu se majoreaza si nici nu se schimba", "In vreme de criza trebuie vazute afacerile bune si acelea salvate" si "Imprumutati-va la cel mult jumatate din cat puteti sa dati inapoi cu usurinta".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ludovic Orban: Garantarea creditelor pentru companiile mari a fost aprobată
Setari Cookie-uri