X-Trade Brokers: Situatia din Grecia, fara urmari dramatice pe plan local

Criza acuta a Greciei a afectat deja UE, contribuind la deprecierea monedei euro. Leul si-a mentinut aprecierea in pofida ultimelor evolutii din Grecia. Toate bancile active in Romania - atent monitorizate de BNR, indiferent de tara lor de origine. Schimburile comerciale romano- elene sunt reduse, comparativ cu alte tari.
"In conditiile cunoscute in prezent, sunt slabe sansele ca situatia Greciei sa afecteze dramatic Romania in mod special, comparativ cu alte tari. Criza din Grecia a influentat deja in sens negativ intreaga Uniune Europeana, atat din prisma contributiei sale la devalorizarea monedei Euro, cat si din cauza ca a aratat partile negative ale unei structuri economice eterogene. Daca Romania va iesi din criza mai tarziu decat alte state din regiune, acest fapt nu va putea fi imputat altora, ci va avea la baza propriile greseli ”, a aratat Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Grecia se confrunta cu un deficit bugetar de 13% la sfarsitul anului trecut, un somaj de peste 10%, turbulente sociale etc. Situatia din Grecia afecteaza intreaga Europa, in special Zona Euro, avand o contributie importanta la deprecierea monedei europene din ultima perioada.

Euro s-a depreciat puternic in anul curent fata de majoritatea monedelor lumii, osciland in prezent in jurul valorii de 1,37 dolari pentru 1 euro, de la 1,46 - 1,48 euro pentru 1 dolar american la finele anului trecut.

In plus, criza acuta a economiei elene a dat nastere unor numeroase <<discutii si dispute>> internationale privind ajutorul pe care Uniunea Europeana ar trebui sau nu sa i-l acorde.

Situatia din Grecia a « explodat » in ultimele saptamani, iar unii analisti straini se tem ca Romania ar putea fi « contaminata » de aceasta, in primul rand din cauza cotei importante pe care banci de origine elena o detin pe piata romaneasca. "Situatia din Grecia a <<explodat>> public in ultimele saptamani, dar deficientele structurale sunt mai vechi ; daca ar fi fost sa aiba anumite influente speciale asupra Romaniei, acestea s-ar fi manifestat deja", precizeaza analistii X-Trade Brokers.

"Daca amenintarile ar fi fost reale, probabil ca agentiile de clasificare financiara nu ar fi ridicat recent perspectiva ratingului Romaniei. In plus, problema reducerii expunerii bancilor elene pe piata romaneasca a putut fi luata in calcul de ceva timp de Banca Nationala a Romaniei si ma indoiesc ca guvernatorul BNR nu are <<un plan B>>. In plus, sa nu uitam recenta emisiune de obligatiuni in Euro, considerata de investitori drept foarte atractiva... ", a aratat Victor Safta.

Rezultatele economiei Romaniei din ultimele luni sunt majoritar negative, singurul semnal pozitiv important fiind cresterea productiei industriale in luna ianuarie cu 6,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "Economia romaneasca are o serie de probleme proprii, de la deficit bugetar la somaj si carente structurale, iar atentia trebuie sa ramana indreptata asupra acestora. Situatia din Grecia nu afecteaza major nici macar desfacerea productiei romanesti, intrucat Grecia nu se afla printre principalele piete de export ale Romaniei. Efectele crizei din Grecia se resimt la nivelul intregii Uniuni Europene, iar Romania va fi afectata mai mult decat alte state doar daca va permite acest lucru si nu va avea pregatite sau nu va lua masuri in consecinta”, a precizat Victor Safta. "Pregatirea unor alternative de acoperire a unui eventual deficit provocat de o posibila diminuare a operatiunilor de imprumut ale unor banci elene este una dintre aceste masuri", a aratat Victor Safta.Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
800 milioane de euro de la UE pentru companiile din România afectate de pandemie
Setari Cookie-uri