Fermierii ar putea primi intre 2010-2013 ajutoare de stat pentru bunastarea pasarilor din ferme in valoare de peste 360 mil. euro, dintre care 58,5 mil. euro (circa 250 mil. lei) anul acesta, potrivit unui proiect de hotarare de guvern al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Suma necesara se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, conform NewsIn.

Potrivit proiectului realizat de ministerul de resort, pentru puii de carne vor putea fi accesate in acest an 46,6 milioane euro, pentru gaini ouatoare ar putea fi acordate 5,5 milioane euro, pentru gaini rase grele - circa 4,7 milioane euro, pentru pui de curca - 745.794 euro, pentru boboci de rata - 421.096 euro, iar pentru boboci de gasca - 501.104 euro.

In datele MADR se arata ca suma va creste anul viitor la 73,8 milioane euro, in 2012 la 98,7 milioane euro, iar in 2013 vor putea fi acordate 132,5 milioane euro.

Fermierii trebuie sa faca parte din forme asociative legal constituite, grupuri de producatori recunoscute de stat, asociatii economice sau cooperative de productie si valorificare, sau sa fie membrii ai altor organizatii profesionale pentru a beneficia de ajutotul de stat.

De asemenea, acestia trebuie sa detina autorizatie sanitara veterinara pentru exploatatie, sa fie inregistrati in Registrul agricol / Registrul National al Exploatatiilor al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si sa respecte Programul cadru minimal de biosecuritate in fermele avicole.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si