Din cele 373 de unitati sanitare care trebuiau descentralizate, a fost transferat catre autoritatile locale un numar de 364, anunta Ministerul Sanatatii (MS).

Deocamdata, exista noua unitati la care nu au fost semnalate protocoale de predare-primire de catre autoritatile locale, dintre acestea un numar de patru fiind spitale judetele (Slatina, Vaslui, Ramnicu Valcea si Focsani).

"Daca transferurile celor noua unitati nu vor fi realizate in saptamanile urmatoare, se va face o analiza pentru fiecare unitate in parte, dupa care se va decide asupra modului in care vor functiona sau daca acestea vor mai ramane in circuit", se precizeaza in comunicatul de presa emis de MS.

Ce inseamna descentralizarea spitalelor?

Cand un spital este descentralizat, acesta trece din administratia MInisterului Sanatatii, in cea a autoritatilor locale, care se ocupa de administrarea logistica, financiara si umana a unitatii spitalicesti.

Citeste si:

"Descentralizarea inseamna si ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii, cum se intampla in prezent", potrivit MS.

Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile de administratie in care autoritatile locale vor avea majoritate.

Oficialii MS sustin ca procesul de descentralizare nu creeaza probleme financiare suplimentare autoritatilor locale intrucat actuala forma de finantare a spitalelor se va mentine. Astfel, in continuare unitatile sanitare cu paturi se vor finanta pe baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate.

La rectificarea bugetara ce va avea loc pana la sfarsitul lunii august, vor fi achitate arieratele inregistrate de spitale pana la data de 31 martie 2010, in valoare de 673 de milioane de lei.

Foto: www.sjuvaslui.ro.