Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a sustinut o conferinta de presa prilejuita de prezentarea bilantului activitatii pe anul 2010 si proiectele pentru anul 2011. Primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru din 2011.

Cseke Attila a anuntat ca productia cardurilor nationale de sanatate incepe la sfarsitul lunii ianuarie.

Guvernul Romaniei a aprobat in decembrie Ordonanta de urgenta privind introducerea cardului national de sanatate, un document cu informatii de identificare si istoric medical ce va permite accesul asiguratilor la servicii sanitare in reteaua publica.

Cardul national va fi un document obligatoriu atat pentru asiguratii care vor sa beneficieze de servicii medicale, cat si pentru medici, care vor avea un card medical profesional. Documentul poate fi solicitat de orice asigurat (contribuabil la fondul national de sanatate) si obtinut contra unei sume de doi euro (8,5 lei). Cardul va fi livrat prin posta, la domiciliu, fiecarui asigurat.

Cardul va cuprinde informatii minime despre detinator (date de identificare si cod numeric personal, cod unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si numarul de identificare al cardului), dar si detalii de natura medicala, stocate pe un cip. Acest cip va contine informatii precum diagnostice medicale cu risc vital si boli cronice, grupa sanguina si Rh, eventualul accept pentru prelevarea de organe dupa deces, numele si datele de contact ale medicului de familie.

Cum va functiona?

De exemplu, daca un pacient care nevoie de o reteta, acesta va merge cu cardul de sanatate la medicul de familie care, la randul sau, va introduce in sistem si cardul lui pentru a putea accesa informatiile si elibera prescriptia. In mod obligatoriu, cardul profesional al medicului trebuie folosit in acelasi timp cu cel al pacientului.

Daca asiguratul nu va prezenta cardul de sanatate, atunci el va trebui sa achite serviciile medicale de care beneficiaza, in afara de cele de urgenta. Toti medicii din sistemul public vor primi un card profesional, cu ajutorul caruia se va controla accesul la serviciile medicale printr-un sistem informatizat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Examenul de rezidentiat, pe 8 decembrie. Iohannis a promulgat legea