Dupa destinatie, in decembrie 2010 comparativ cu noiembrie, atat preturile productiei industriale pentru piata interna, cat si cele pentru piata externa au inregistrat cresteri cu 0,9%, respectiv cu 1,8%, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), anunta Mediafax.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat scumpiri in industria extractiva (+1,3%), industria prelucratoare (+1,3%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,3%). La distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, preturile s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale s-au constatat cresteri de preturi in industria energetica (+2,3%), industria bunurilor intermediare (+1,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,7%) si industria bunurilor de uz curent (+0,5%). Preturile produselor din industria bunurilor de capital nu au inregistrat modificari semnificative fata de noiembrie.

Citeste si:

Fata de aceeasi luna din 2009, in decembrie 2010, s-au inregistrat majorari de preturi in industria prelucratoare (+11,1%), la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+8,4%), in industria extractiva (+4,2%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+3,1%).

Pe grupe industriale, cresteri semnificative de preturi au avut produsele din industria energetica (+13,5%) si industria bunurilor intermediare (+11,1%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,7%), industria bunurilor de capital (+3,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,4%).

Preturile productiei industriale au crescut lunar pe tot parcursul anului trecut, cea mai mare scumpire fiind inregistrata in septembrie, de 1,4%, iar cea mai mica in iulie si octombrie, de 0,2%.