Statul a intensificat controalele efectuate asupra companiilor pentru a depista care sunt firmele ce nu declara locurile de munca vacante. Scopul controalelor efectuate de autoritati este de a reduce munca n"edeclarata", sustin reprezentantii companiei R&M Audit, dar subliniaza ca amenzile pentru nedeclararea posturilor vacante sunt de pana la 5.000 de lei.
“Autoritatile si-au intensificat eforturile de a reduce munca <<nedeclarata>>, prin cresterea atat a numarului de controale directe ale Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), cat si ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Din pacate, multi agenti economici nu stiu ca sunt obligati sa anunte la ANOFM locurile de munca vacante in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora", a declarat Mirela Serban, managing partner la compania R&M Audit.

Conform legii, necomunicarea posturilor vacante catre agentia de somaj se poate sanctiona cu amenda intre 3.000 si 5.000 de lei.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, relatiile companiilor cu ITM se desfasoara pe cale electronica, insa, in acelasi timp, o serie de inspectori de profil isi pot eficientiza munca si pot sa intensifice controalele in special in cazurile de munca nedeclarata.

"In contextul luptei impotriva muncii nedeclarate, autoritatile considera ca primul pas este sa nu anunti ca ai un post vacant, pentru a-l putea ocupa ulterior <<in conditii de munca nedeclarata>>, asa incat controalele care verifica acest aspect s-au intensificat in ultima vreme”, sustine Mirela Serban.

Ea considera ca neplafonarea contributiilor de sanatate incurajeaza munca nedeclarata din cauza impovararii excesive.

"Sunt contribuabili care pot deja <<sa revendice>> un spital, deoarece in timp au facut contributii imense la fondul de sanatate, de care nu au cum sa beneficieze, intrucat serviciile medicale si medicamentele sunt aceleasi indiferent de suma achitata”, a precizat reprezentantul R&M Audit.

Compania R&M Auit a fost infiintata in anul 2000 si este specializata in contabilitate, consultanta fiscala si audit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri