Ministerul Educației anunță o creștere semnificativă a numărului de locuri disponibile la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024, reflectând o tendință pozitivă în atragerea elevilor către aceste instituții de învățământ specializate.

Conform datelor oficiale, numărul total de locuri pentru anul școlar 2023-2024 la liceele tehnologice agricole, specializarea Agricultură, a crescut cu peste 20% față de anul precedent.

Distribuția locurilor pentru clasa a IX-a în anul școlar 2023-2024 este următoarea:

  • 134.000 locuri în învățământul liceal cu frecvență zi
  • 9.500 locuri în învățământul liceal cu frecvență seral și cu frecvență redusă
  • 60.000 locuri în învățământul profesional.

Liceele agricole au pregătit oferte educaționale orientate către dezvoltarea viitorilor fermieri și viitori antreprenori din agricultură, oferind elevilor beneficii tangibile încă din prima zi de liceu. În plus față de facilitățile comune, cum ar fi internatul și cantina, oferta educațională actuală include programe educaționale de antreprenoriat, vizite de studiu, stagii de practică în țări europene precum Spania, Portugalia, Olanda, sau Cipru, calificări profesionale recunoscute pe piața muncii în domenii agricole sau asimilate, precum tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician în agroturism, tehnician în industria alimentară, tehnician în protecția plantelor și tehnician în agricultură ecologică.

Agricultura 4.0 își face loc în liceele agricole: numai în anul școlar 2022-2023, un număr de 23 licee au accesat granturi pentru echipamente și vizite de studiu în ferme dotate cu tehnologii de ultimă generație, arată datele furnizate de World Vision România.

licee agricole romaniaVizită de studiu a elevilor de la Liceul Tehnologic „Gheorghe K. Constantinescu” Brăila. Sursa foto: World Vision România

În ce domenii pot activa cei care aleg să urmeze o carieră în agricultură, încă de la liceu

Un studiu calitativ desfășurat de World Vision România, a scos la iveală două tipuri de elevi care optează pentru un liceu agricol: cei expuși la medii de afaceri agricole sau cu rude care activează în domenii precum agricultura sau medicina veterinară și cei cu performanțe școlare scăzute, care se îndreaptă către liceele agricole din lipsă de alternative. O carieră în agricultură poate oferi numeroase oportunități financiare pentru cei interesați. Iată câteva dintre acestea:

Agricultura de producție: Cultura plantelor și creșterea animalelor produc venituri considerabile și în plus beneficiază de fonduri europene precum cele pentru instalarea tinerilor fermieri și subvențiile agricole.

Procesarea alimentelor: Indiferent dacă este vorba despre producerea de alimente procesate, cum ar fi lactatele, carnea prelucrată sau produsele de panificație, sau despre prelucrarea fructelor și legumelor în sucuri, conserve sau alte produse, industria prelucrării alimentelor are in permanență nevoie de specialiști bine pregătiți.

Agroturismul: Sectorul agroturistic este în plină dezvoltare și oferă oportunități financiare prin oferirea de servicii de cazare, alimentație sau activități recreative în mediul rural. Fermele agroturistice pot atrage turiști și pot genera venituri suplimentare.

Consultanța și serviciile agricole: Există cerere pentru specialiști agricoli în diferite domenii, cum ar fi consultanța agricolă, managementul fermei, proiectarea și implementarea sistemelor de irigații sau tehnologie agricolă. O carieră în aceste domenii poate oferi oportunități financiare și de dezvoltare profesională.

Agricultura ecologică și produsele organice: Cererea pentru produse agricole organice și sustenabile este în creștere. Agricultorii care se specializează în acest domeniu pot beneficia de prețuri superioare pentru produsele lor, întrucât consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru alimente sănătoase și ecologice.

Inovare și tehnologie agricolă: Dezvoltarea și implementarea de soluții tehnologice inovatoare în agricultură, cum ar fi agricultura de precizie, agricultura verticală sau utilizarea dronelor în monitorizarea culturilor, pot crea oportunități financiare pentru cei pasionați de tehnologie și agricultură.

Din anul 2019 liceele agricole sunt susținute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin alocări anuale de fonduri pentru modernizarea bazelor didactice: sere, cabinete și laboratoare de specialitate, utilaje agricole și alte dotări au fost finanțate în ultimii 3 ani.

Un important sprijin va veni prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15 – „Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare”. Alocarea totală, proiectată pe 5 ani, este de 43,6 milioane de euro pentru 59 de licee agricole. Banii vor fi folosiți pentru:

Investiții pentru dezvoltarea infrastructurii liceelor

Acest mix de fonduri permite crearea unui mediu educațional modern, stimulant și adaptat schimbărilor tehnologice și de piață din agricultură. Posibilitatea abordarii de noi programe educaționale pe teme de actualitate, cum ar fi practici agricole sustenabile, digitalizare, eficiență energetică sau valorificarea produselor agroalimentare transformă liceele agricole în centre de moderne de invatare, oferind elevilor șanse mai mari de a-și construi cariere de succes în acest domeniu vital pentru economia țării.

„Agricultura 4.0 este o realitate a zilelor noastre, iar România nu face excepție. Tot mai multe ferme din țara noastră au adoptat tehnologii de ultimă generație pentru a crește și eficientiza producția agricolă. Liceele agricole trebuie să reprezinte un pol de talente care să formeze și să pregătească tinerele generații pentru meserii de viitor în acest domeniu în continuă evoluție. În programul `Creștem prin Educație Agricolă` am elaborat un modul educațional inovator despre agricultura durabilă și agricultura 4.0. Acest pachet educațional se adresează celor 59 de licee cu profil agricol din România și este deja în implementare în 23 licee”, a precizat Crenguța Barbosu, manager de program, Fundația World Vision România.

Sursa foto: World Vision România

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri