Ministerul Educației introduce un nou tip de bursă pentru elevii din România. Decizia este parte din modificările prevăzute în proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023.

„Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care în acest moment au rezultate medii, să progreseze. Este, practic, o formă de a stimula progresul individual de învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă, ca rezultate la învățătură. De burse de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice, cronice, școlarizați pe o perioadă mai mare de patru săptămâni, în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, atât la bursă de reziliența, cât și la bursă socială”, a declarat Ligia Deca, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru elevii clasei a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale școlare de învățare din anul în curs, iar pentru cei din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu.

Ce schimbări vor fi la bursele de merit

O altă modificare din OUG vizează bursele de merit. Conform proiectului, această se acordă tuturor elevilor cu media de cel puțin 9.50, mai spune Ministrul Educației. Pentru elevii clasei a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale școlare de învățare din anul în curs, iar pentru cei din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu. Totodată, pentru toți ceilalți elevi va conta media anului școlar anterior. Bursele de merit vor avea aceeași valoare ca și anul trecut, de 450 de lei/ lună.

Bursele de merit se acordă în continuare și elevilor care au obținut premiile 1,2 sau 3 la etapele județene ale olimpiadelor județene recunoscute de Ministerul Educației, dar și celor care au luat Premiul 1 la etapele concursurilor și competițiilor extrașcolare recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Minister și elevilor care au obținut medalia de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice sau la probele olimpice.

„Bursele de merit și de reziliență cumulate se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase din învățământul gimnazial și liceal, inclusiv în învățământul profesional și dual. Se menține astfel măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase și în continuare vom încuraja elevii să învețe mai mult, oriunde s-ar afla. Doar în situația în care, la nivelul unei clase, burselor de reziliența și cele de merit cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%”, a mai precizat Ligia Deca.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri