V-ati asigura bicicleta? Comentati aici

Aparent un trend, mersul pe bicicleta reprezinta de multe ori o modalitate practica de a evita aglomerarile urbane si in acelasi timp un mod de a proteja mediul inconjurator. Revolutia pe doua roti din marile orase ascunde insa si riscuri.

Bicicleta asigura deseori un acces facil catre orice destinatie intr-un mod mai relaxat si antrenant decit in cazul calatoriei cu autobuzul ori cu masina personala. Insa, revolutia pe doua roti din marile orase ascunde si riscuri de furt sau avarie.

Aceasta deoarece lipsesc cu desavarsire parcajele publice pentru biciclete, acoperite si pazite, in locuri de mare aflux sau rastele de calitate, care permit legarea cadrului si ambelor roti. Astfel, numarul in crestere al biciclistilor si implicit al bicicletelor parcate pe arterele principale sau in fata cladirilor, a sporit si fenomenul infractional care vizeaza furtul de bunuri.

Cum vara se apropie si un numar tot mai mare de biciclete scumpe au proprietari, hotii vor sta la panda. Dar, cum se pot proteja biciclistii? Ce solutie exista daca nu ai o bicicleta portabila?

"Din pacate, in Romania nu prea exista alternative pentru astfel de produse de asigurare. Bicicletele pot fi asigurate momentan, doar pe perioada in care se afla in incinta unei locuinte, a unui showroom sau magazinelor - si doar ca oricare alt bun", a declarat Paul Mihaleche, director agentie in cadrul Safety Broker. In concluzie, nici o companie de profil din Romania nu asigura un astfel de bun luat individual, desi pretul unor biciclete poate depasi si 5.000 de euro.

Cu aceasta problema se confrunta atat utilizatorul individual, cat si magazinele de profil si asociatiile care vand sau ofera spre inchiriere biciclete. "Am avut solicitari. Chiar de curand, de la o firma de inchiriere biciclete. Momentan, insa nu am avut ce sa le recomand. Nu am reusit sa gasim un astfel de produs", a daugat Paul Mihaleche.

De exemplu, asociatia Green Revolution a lansat anul trecut in parteneriat cu sectorul privat diverse proiecte de bike-sharing gratuit, destinate atat centrelor universitare cat si angajatilor companiilor respective. Corneliu Belgiuc, director programe in cadrul Asociatiei Green Revolution, a declarat ca riscurile asociate cu proiectele de bike-sharing sunt foarte mari pentru firmele de asigurare si de aceea nu se inghesuie sa asigure individual aceste bunuri.

"Problema este legata de defectiunile minore, deoarece la o bicicleta folosita de pana 6 ori pe zi, ajungi ca de la defectiuni foarte mici sa ai costuri foarte mari. In acest caz o companie care ar accepta la insistentele noastre asa ceva ne-ar cere niste costuri foarte mari. Noi am apelat un fond de reparatii pe care l-am folosit", a spus el.

1. V-ati asigura bicicleta la o companie de profil?

2. La ce valoare a primei anuale v-ati asigura bicicleta?

3. Care este cel mai important risc pe care l-ati asigura?


Riscurile asigurabile sunt furtul, accidentul si raspunderea civila

Si George Panaitescu, proprietarul magazinului de biciclete Ciclissimo, ne-a spus ca a existat un proiect de parcaje publice pentru biciclete, dezvoltat in parteneriat cu mai multe institutii private, dar care s-a lovit de refuzul autoritatilor locale. "Din pacate, Primaria nu raspunde pozitiv la aceste probleme. Am avut un program noi cei de la Ciclissimo iar autoritatile «ne-au ras in nas»".

Cat despre bicicletele din magazin, el mentioneaza ca sunt asigurate ca orice alta marfa, pe perioada in care se afla in incinta magazinului.

"La fel ca si in cazul unei motociclete sau mopedurile, riscurile asigurabile pentru biciclete pot fi destul de multe, cum ar fi, furt, avarie partiala sau totala, de ce nu si vandalism. Separat s-ar putea include intr-o astfel de polita si riscul de accidente suferite in timpul calatoriei cu bicicleta si chiar si raspundere civila fata de terti. Dar si pentru aceste categorii, intampinam destule dificultati in gasirea unor oferte acceptabile", a adaugat reprezentantul Safety Broker.

Asigurari pentru biciclete sunt disponibile insa in oferta companiilor de profil din strainatate. De exemplu, Cycleguard ofera, de exemplu, asigurari pentru activitati zilnice realizate cu bicicleta, pentru copii si chiar pentru triatlon. De asemenea, o polita de la Velosure acopera riscul de accident atat in urma activitatilor obisnuite cat si in urma unei curse, furtul de oriunde sau pagubele survenite in timpul tranzitului.

Ce sfaturi aveti din experienta personala? V-ati asigura bicicleta?
Comentati aici.

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri